Att hjälpa ett djur att somna in är en av veterinärens viktigaste uppgifter, och vi tar stor hänsyn till dina önskemål som djurägare och just ditt djurs behov för att stunden ska bli så fin som möjligt.

Torsås

Allfargatan 12 385 31 Torsås
Hitta hit 0486-420 50

Inför besöket hos oss

Oftast bokas en tid för avlivning men det händer att sjukdomsförloppet är så hastigt att du behöver uppsöka veterinär akut för att djuret ska få somna in. Om du har möjlighet vill vi gärna att du ringer oss innan du kommer så att vi på bästa sätt kan ta emot dig och ditt djur. Om du inte har en bokad tid försöker vi hjälpa dig så snart som möjligt efter ankomst men på en akutmottagning kan det uppstå väntetider.

När du kommer hit

När du anmäler dig i receptionen får du underteckna en anhållan om avlivning samt legitimera dig. Om du som ägare inte närvarar vid avlivningen behöver vi en fullmakt från dig.

För att du ska få lugn och ro efter att ditt djur har fått somna in tar vi betalt i samband med att du anmäler dig i receptionen.

Livintyg

Om du behöver ett livintyg till ditt försäkringsbolag ber vi dig säga till om det redan i samband med att du bokar tid. Ofta behövs en mer omfattande undersökning av hunden för att veterinären ska kunna utfärda ett livintyg. Kontakta gärna ditt försäkringsbolag i förväg för att undvika oklarheter i efterhand.

Obduktion

I vissa fall kan försäkringsbolaget kräva att djuret obduceras för att du ska kunna få ersättning från djurets försäkring, till exempel om djuret är mycket ungt, om det har avlidit utan säker diagnos eller om försäkringen är nytecknad. Kontakta gärna ditt försäkringsbolag på förhand för att säkerställa om djuret behöver obduceras.

Hur går en avlivning till hos oss?

Tillvägagångssättet kan skilja sig åt beroende på individ. Vi anpassar oss alltid efter det enskilda djuret och dess situation, fråga oss om du tycker att något verkar oklart.

Vanligtvis ges först ett lugnande läkemedel i form av en injektion under huden. För vissa individer kan det vara olämpligt att få lugnande, till exempel vid svåra andningsproblem. Efter att djuret har blivit trött, vanligtvis inom 5-15 minuter, anläggs en permanentkateter i ett blodkärl på ett fram- eller bakben. Genom denna injiceras en större mängd narkosmedel och djuret somnar in lugnt och stilla. Ofta är de så trötta av det lugnande läkemedlet att de inte märker att narkosmedlet injiceras. Kort efter att djuret somnat in upphör andningen och hjärtat slutar att slå. Det hela tar maximalt någon minut och är inte förknippat med smärta. 

Veterinären säkerställer att hjärtverksamheten och andningen har upphört genom att lyssna med ett stetoskop. Det går bra att stanna kvar en stund med sitt djur efter avlivningen om man så önskar.

Vad händer efter avlivningen?

Du kan välja att antingen låta ditt djur kremeras gemensamt med andra djur eller låta kremera ditt djur enskilt, där du får askan tillbaka efteråt. 

Enskild kremering

Vid enskild kremering får du tillbaka askan efter ditt djur i en urna. Askan levereras i en fin träurna men det går även att beställa en porslinsurna. Vi på AniCura Torsås Djurklinik meddelar dig via sms när urnan är klar för avhämtning. Det brukar ta 3-4 veckor innan du får meddelandet. 

Urnor

Som standardutförande levereras askan i en träurna. Som tillval kan du välja att få askan i en porslinsurna istället. Urnan kan antingen begravas eller förvaras hemma.

Se broschyr med urnor här.

Asksmycke

Om du väljer enskild kremering kan du också välja att låta tillverka ett asksmycke där porslin eller glas blandas med askan från ditt djur. Smyckena är designade av Andrea van Webber och det finns möjlighet att skapa såväl hals- som armbandssmycken och örhängen. Samtliga smycken levereras i en fin ask.

Se broschyr med smycken här.

Samkremering

Vid en samkremering kremeras flera djur samtidigt och askan samlas ihop för en gemensam hantering.

Priser

Nedan är de priser för avlivning och kremering som gäller på AniCura Torsås Djurklinik:

Avlivning

Avlivning hund 1360:-
Avlivning katt 1255:-
Avlivning kanin 980:-
Avlivning övriga smådjur (t ex hamster, marsvin) 815:-

Kremering

Hund/­Katt/­Smådjur Sam­kremering Enskild kremering
Hund upp till 10 kg 940 :- 1715 :-
Hund 11-40 kg 1805 :- 2875 :-
Hund 41-60 kg 2785 :- 3805 :-
Hund mer än 60 kg 4005 :- 4295 :-
Katt 825 :- 1535 :-
Övriga smådjur 420 :- 1535 :-
Omhänder­tagande­avgift (redan avliden patient som ska kremeras) 520 :- 520 :-
 
 

Vi reserverar oss för eventuella fel eller prisjusteringar.

.