Under hela december erbjuder vi 20% rabatt på Zylkene, Adaptil, Feliway och Relax som du kan köpa i butiken hos oss.

Lider din hund av skotträdsla? Förbered den på bästa sätt.

Du kan alltid kontakta oss på AniCura i Strängnäs för frågor och rådgivning om skotträdsla inför nyår. 

Om ingen av nedstående rekommendationer hjälper just ditt djur, kan du kontakta oss för en eventuell receptbelagd medicinering. Känsligheten för lugnande medel är mycket individuell och doseringen skall provas ut på din hund för bästa effekt. Felaktig dosering kan få negativ effekt och kan vara direkt livshotande. 

Glöm inte bort att vara ute i god tid för att se vilken medicinering och dosering som hjälper just din hund. Medicinsk behandling bör aldrig ersätta den träning som behövs för att nå ett långsiktigt resultat!

 

Nedan följer en lista på bra tips om hur du förbereder en skotträdd hund inför nyår

1. Träna förebyggande och börja i god tid

Det lättaste sättet att träna sin hund själv är att köpa en CD med "nyårs" ljud. Denna CD skiva ska spelas dagligen i ditt hem och du börjar med ett väldigt lågt ljud och jobbar dig sedan upp till ett mycket högt ljud. På detta vis vänjer du hunden gradvis vid dessa ljud.

Spela med fördel när ni ger hunden mat eller aktiverar den hemma med leksaker eller annat roligt bus. Låt träningen ta tid, ser du att hunden blir orolig har du ökat ljudet för fort.

När det sedan smäller runt omkring er på nyårsafton så ska CD:n spelas. Då blandas ljuden och hunden har svårt att urskilja högtalarljuden från de verkliga smällarna utanför.

På brukshundsklubbar har de ofta skotträning som du kan utnyttja eller kanske har du en skjutbana nära dig? Träningen går till på samma sätt. Börja mycket långt bort ifrån ljudet och arbeta er närmare vid varje pass. Reagerar hunden med oro har du gått för fort fram och behöver då öka avståndet igen. Låt träningen ta tid, ta med dig en bok och en kopp kaffe. Lämna alltid träningsplatsen med en lugn hund. Du kan gärna ge hunden ett ben att tugga på då ätande i sig är en lugnande handling.

Denna träning fungerar även på hundar som inte redan är rädda och som man vill arbeta förebyggande med.

2. Uppträd lugnt

Det är extra viktigt att du som ägare fungerar som en trygg punkt för din hund. 

Ömka eller beröm aldrig den hund som visar oro, det du gör då är att förstärka och bekräfta hundens känsla. Ignorera istället alla uttryck av rädsla, nervositet eller oro.

Det bästa är helt enkelt att inte låtsas om att det smäller och att inte titta på din hund hela tiden. Detta för att inte förstärka fel reaktioner hos din hund.

Bestraffa heller aldrig din hund i dessa skrämmande situationer. Tänk på att det är en naturlig instinkt att fly från höga ljud, den instinkten har hjälpt våra hunddjur att överleva sedan urminnes tider.

Lek istället tillsammans och försök att ge din hund lite rolig hjärngympa. Kanske en tom mjölkkartong med godis i eller varför inte ett godissök inomhus?

Är din hund extremt rädd är långsamma och långa smekningar det bästa du kan ge, eventuellt en lättare massage. Detta verkar lugnande i längden för de flesta hundar.

3. I hemmet

Dra för gardiner/persienner för fönstren för att minska synintrycken utifrån. Har du en bur till din hund så lägg gärna filtar eller överkast över den för att minska ljuden. Du kan även göra ett krypin till din hund om du märker att hunden vill gömma sig. Man kan med fördel använda en garderob eller klädkammare då allt tyg fungerar som ljudisolering.

Öva gärna innan att låta din hund ha bomull eller fetvadd i öronen, vissa hundar kan även bära hörselskydd.

Ge gärna något till hunden att tugga på då ätandet i sig är en lugnande handling.

Har ni inte använt CD:n med nyårsljud så sätt gärna på musik och tv:n.

Du får gärna vara nära din hund för att ge trygghet men det är viktigt att du känner dig lugn och trygg själv. Har du möjlighet så låna gärna in en orädd hund som sällskap till din egen hund.

4. Rastning

Även innan nyårskvällen är det bra att aktivera din hund extra mycket så att hen inte har en massa överskottenergi i kroppen. När nyårsdagen väl är här bör du gå ut och rasta på "udda" tider. Ta en långpromenad på morgonen och åk då gärna iväg till skogen eller andra lugnare ställen. Då vet man att hunden är ordentligt rastad och har fått en dos aktivering, det gör det också lättare för hunden att koppla av resten av dagen. Man kan med fördel ge hunden hjärngympa när man är ute. Kanske lite skogsagility eller uppletande av godis?

Ta sedan kortare turer vid exempelvis middagstid och efter tolvslaget då det tystnat. Allt för att undvika den värsta tiden av smällandet.

5. Hjälpmedel

Som ett komplement till träningen kan med fördel D.A.P. (Dog Appeasing Pheromone) användas. D.A.P. är hundens lugnande feromoner i syntetisk form och finns som doftavgivare för hemmet, spray och halsband. 

Samtidig förebyggande träning är att rekommendera vid långvariga/ ihållande problem med oro och stress. D.A.P. bör användas ca 1 vecka innan värsta tiden för bästa resultat.

Zylkéne är ett receptfritt preparat mot rädsla, oro och ångest. Zylkènes rogivande och avslappnande effekt kommer från den bioaktiva alfa-casozeptin som framställs ur komjölk. 

Behandlingen påbörjas 2-3 veckor innan värsta tiden för bästa resultat.

6. Till sist

Har du en extremt rädd hund är kanske det bästa trots allt att resa bort under nyår. Kanske du har vänner eller släkt som ska tillbringa nyår på landet och som kan ta med sig din hund? Ring runt och fråga om din hund får följa med. Planera då istället in träning inför nästa års nyårsfirande, det återkommer ju trots allt varje år.