Seniora djur

Möt framtiden med din seniora kompis. Låt oss hjälpa dig och din fyrbenta vän till att göra åldrandet till en fin upplevelse. Här har vi samlat information för dig som har en senior hund eller katt.

Ålderskalkylator - räkna ut åldern på din hund eller katt

Storlek

Liten
Mellan
Stor
1 Människoår
                             
1
15
Din hund är 15 år gammal

Under sitt första levnadsår växer hunden mycket och ledbesvär kan uppstå. Problem med knäskålarna är särskilt vanligt hos små hundar. Uppsök veterinär vid hälta i denna ålder! Hundens mjölktänder börjar lossna ungefär vid 4 månaders ålder. Håll koll så att de trillar ut ordentligt. Passa även på att lära din hund att tycka om tandborstning, det är mycket viktigt och lägger grunden för en god munhälsa! Man kan med fördel boka in en veterinärkoll (från 6 månaders ålder) av just tänder för att bedöma om tandväxlingen har gått bra. Puberteten inträffar under det första året och här lägger du grunden för gott uppförande genom den träning du gör med din unghund. Investera lite extra i denna fas! Din hund ska senast i samband med ettårsdagen få en påfyllnadsdos av de vacciner den fick som valp.

1 Människoår
                             
1
15
Din hund är 15 år gammal

Under sitt första levnadsår växer hunden mycket och ledbesvär kan uppstå, till exempel problem i armbågs- eller höftleder. Uppsök veterinär vid hälta i denna ålder! Hundens mjölktänder börjar lossna ungefär vid 4 månaders ålder. Håll koll så att de trillar ut ordentligt. Passa även på att lära din hund att tycka om tandborstning, det är mycket viktigt och lägger grunden för en god munhälsa! Man kan med fördel boka in en veterinärkoll (från 6 månaders ålder) av just tänder för att bedöma om tandväxlingen har gått bra. Puberteten inträffar under det första året och här lägger du grunden för gott uppförande genom den träning du gör med din unghund. Investera lite extra i denna fas! Din hund ska senast i samband med ettårsdagen få en påfyllnadsdos av de vacciner den fick som valp.

1 Människoår
                             
1
15
Din hund är 15 år gammal

Under sina första levnadsår växer hunden mycket och ledbesvär kan uppstå, till exempel problem i armbågs- eller höftleder. Uppsök veterinär tidigt vid hälta i denna ålder! Hundens mjölktänder börjar lossna ungefär vid 4 månaders ålder. Håll koll så att de trillar ut ordentligt. Passa även på att lära din hund att tycka om tandborstning, det är mycket viktigt och lägger grunden för en god munhälsa! Man kan med fördel boka in en veterinärkoll (från 6 månaders ålder) av just tänder för att bedöma om tandväxlingen har gått bra. Puberteten inträffar under det första året och här lägger du grunden för gott uppförande genom den träning du gör med din unghund. Investera lite extra i denna fas! Din hund ska senast i samband med ettårsdagen få en påfyllnadsdos av de vacciner den fick som valp.

1 Människoår
                                         
1
21
Din katt är 15 år gammal

Under sitt första levnadsår växer katten mycket. Mjölktänderna börjar lossna ungefär vid 4 månaders ålder. Håll koll så att de trillar ut ordentligt. Passa även på att lära din katt att tycka om tandborstning, det är mycket viktigt och lägger grunden för en god munhälsa! Katter blir könsmogna från 5-6 månaders ålder och ska katten inte användas i avel bör du kastrera den. Det är nu dags för katten att få en påfyllnadsdos av de vacciner den fick som kattunge.

Ett brev från din seniora kompis

Läs ett brev från din senior! Välj hund eller katt. Skriv in namn och ålder och få ett brev från din senior som berättar om hur det känns att bli gammal.


  • Katt

  • Hund

Hej bästis!

Hej, {0} här. Jag har ju levt rätt länge nu och under lång tid försökt dölja mina brister – de blir inte färre med åren kan jag lova. Huhm, du tycker inte att {1} är gammalt? Tänk på vad det blir i människoår! Då skulle du garanterat kalla mig ”gamling”. Jag är i och för sig rätt skärpt. Jag överlistar alla tricks du försöker köra med mig. Men om jag var en atlet som ung så är jag raka motsatsen nu. Det gör faktiskt ont i hela kroppen. Det började med den förbaskade armbågen, eller så var det höften eller det luriga knäet. Dessutom är det mycket jobbigare att gå upp på morgonen och ta sig nedför trappan. Och jag blir rejält stel när det är kallt ute. För att inte tala om min dåliga hörsel! Nåja, för att sammanfatta det här, vill jag bara säga att vi måste klara av framtiden tillsammans. Du och jag. Over and out!

{0}

Hej kompis!

Hej, {0} här. Vi har delat dom mest fantastiska ögonblicken! Jag vill också tacka dig för varje minut du har kliat mig på magen och annat gosigt! Men hur ska jag kunna förklara hur pinsamt det har känts på sista tiden? Åh, jag försöker verkligen vara samma coola katt som jag brukade vara. Men det är svårt. Kommer du ihåg när du släppte in mig från trädgården och jag blev helt förvirrad och sprang rätt in i ytterdörren istället för kattluckan. Jag känner mig ännu mer skamsen för min lilla ”olycka” häromdagen. På din favoritmatta. Jag visste helt enkelt inte riktigt var jag var någon-stans… Förlåt mig! Du tar jättebra hand om mig, din numera förvirrade katt. Jag gissar att jag helt enkelt bara håller på att bli gammal och att vi måste klara av framtiden tillsammans. Förlåt.

{0}

Hej där människovän,

{0} här. Du vet det säkert redan, men när du kommer in genom dörren lyser du upp hela min värld. Förut brukade jag hoppa upp och hälsa på dig, men nu hoppas jag att min dunkande svans förklarar hur mycket jag älskar dig. Vissa saker står inte helt rätt till med mig. Jag vet inte riktigt vad det är.  Jag känner mig förvirrad. Jag är vaken när jag borde sova, och jag sover mycket mer på dagarna än vad jag gjorde förut. Jag vet att det säkert är tröttsamt för dig. Jag kan inte hitta mina nycklar, åh vänta, det är ju du, jag menar – jag kan inte hitta mina favoritgodisar längre. Och när jag tappar mat, kan jag inte hitta den heller. Jag hamnar ofta ståendes i ett hörn i rummet eller på gården för att jag inte kommer ihåg var jag är. Åh. Jag antar att du och jag bara måste klara av framtiden tillsammans och göra det bästa av den.

{0}

Hallå där,

Det är jag, {0}, din {1}-åriga vän! Jag vet att du gör ditt allra bästa för mig. Du har sett mig  halta och tycker inte längre att lek i parken känns bra. Men det är helt fel, kan jag lova. Jag älskar fortfarande promenader, att fånga bollar och jaga ekorrar, det är bara lite svårare att hinna ikapp. Jag känner precis samma sprakande energi som förr. Det gör mig faktiskt tokig! Nej, inte ekorrarna! Hrm... Jag menar min energi. Eftersom det gör så himla ont efter allt spring och lek. Men det är faktiskt värre att sitta still. Då blir jag rastlös och skäller ibland. Förlåt. Nu har du köpt en fleecejacka till mig och, kära du, vad jag älskar dig för din omtanke. Kom igen nu – vi går ut och jagar ekorrar! Voff!

{0}

Vänta inte för länge med den första seniorundersökningen!

För alla hundar och katter över sju år rekommenderar vi en utökad hälsokontroll (för större hundar rekommenderar vi en kontroll redan vid 5 års ålder).
Kontakta din lokala AniCura-klinik för exakt pris.

Kontakta oss

Tips för din seniora hund

Tips för din seniora katt

Läsvärt om seniora djur

Här har vi samlat artiklar som handlar om seniora hundar och katter.