Att hjälpa ett djur att somna in är en av veterinärens viktigaste uppgifter, och vi tar stor hänsyn till dina önskemål som djurägare och just ditt djurs behov för att stunden ska bli så fin som möjligt.

Stockholm (Bagarmossen)

Ljusnevägen 17 128 48 Bagarmossen
Hitta hit 08-505 303 00

 

Det kan vara svårt att acceptera att livet med sitt älskade husdjur inte varar för evigt. Det är inte heller alltid lätt att dra gränsen för när det är dags att låta vännen somna in. Ibland behövs hjälp och stöd för att fatta detta beslut. Har du frågor och funderingar så är du alltid välkommen att ringa och rådfråga oss eller boka ett besök till veterinär. 

Vi på AniCura Regiondjursjukhuset Bagarmossen gör alltid vårt yttersta för att du och ditt djur ska få ett så lugnt, fint och värdigt sista avsked som möjligt.

Inför besöket hos oss - boka tid eller komma akut?

Ofta bokas en tid för avlivning men det händer att skade- eller sjukdomsförloppet är så hastigt att du behöver uppsöka veterinär akut för att djuret ska få somna in. Ring alltid och rådfråga om du är osäker på om du måste komma in akut eller inte.

Känner du inte för att boka upp en exakt tid utan vill komma när det känns rätt, så finns akutmottagningen öppen. Om ni kommer akut får ni, om möjligt, gärna ringa oss innan så att vi kan ta emot dig och ditt djur på bästa sätt. Vi försöker alltid att prioritera avlivningar på akuten, så gott det går, så att ni inte ska behöva vänta alltför länge. 

Vid akuta besök tillkommer en akutavgift.

När du kommer hit

När du kommer till djursjukhuset och anmäler dig i receptionen får du skriva under en anhållan om avlivning samt visa legitimation. Tänk på att det är personen som står som djurägare hos oss (om djuret undersökts på vårt djursjukhus tidigare) som måste legitimera sig. Kan eller vill den personen inte följa med behöver vi en fullmakt eller att hen har ringt oss innan och vidimerat avlivningen.

För att du ska få lugn och ro efter att ditt djur har fått somna in tar vi betalt i samband med att du anmäler dig i receptionen.

Livintyg

Ett livintyg är ett intyg som krävs av försäkringsbolaget om ditt djur är livförsäkrat och har ett livvärde registrerat. Om du önskar ett sådant ber vi dig säga till om det redan i samband med att du bokar tid. Ofta behövs en mer omfattande undersökning av hunden för att veterinären ska kunna utfärda ett livintyg. Kontakta gärna ditt försäkringsbolag i förväg för att undvika oklarheter i efterhand.

Obduktion

I vissa fall kan försäkringsbolaget kräva att djuret obduceras för att du ska kunna få ersättning från djurets försäkring, till exempel om djuret är mycket ungt, om det har avlidit utan säker diagnos eller om försäkringen är nytecknad. Kontakta gärna ditt försäkringsbolag i förhand för att säkerställa om djuret behöver obduceras.

Hur går en avlivning till hos oss?

Tillvägagångssättet kan skilja sig åt beroende på individ. Vi anpassar oss alltid efter det enskilda djuret och dess situation, fråga oss om du undrar över något.

Vanligtvis ges först ett lugnande läkemedel i form av en injektion under huden. För vissa individer kan det vara olämpligt att få lugnande, till exempel vid svåra andningsproblem. Efter att djuret har blivit trött, vanligtvis inom 5-20 minuter, anläggs en permanentkateter i ett blodkärl på ett fram- eller bakben. Genom denna injiceras en större mängd narkosmedel och djuret somnar in lugnt och stilla. Ofta är de så trötta av det lugnande läkemedlet att de inte märker att narkosmedlet injiceras. Kort efter att djuret somnat in upphör andningen och hjärtat slutar att slå. Det hela tar maximalt någon minut och är inte förknippat med smärta. 

Veterinären säkerställer att hjärtverksamheten och andningen har upphört genom att lyssna med ett stetoskop. Efteråt kan du givetvis sitta kvar en stund för att ta ett sista farväl. Om du inte vill vara med under någon eller alla delar av processen så är det okej. Tänk på vad som känns bäst för dig och ditt djur.

Vad händer efter avlivningen?

Djuret placeras i en fin kista av papp, där det också går att lägga med t.ex. en minnessak, blomma eller filt. Kistan förvaras i frys innan den skickas till Mälardalens Smådjurskrematorium i Västerås. Du kan välja att antingen låta ditt djur kremeras tillsammans med andra djur eller enskilt, där du får tillbaka askan efteråt.

Enskild kremering

Vid enskild kremering får du tillbaka askan, efter ditt djur, i en urna. Askan levereras i en fin men enklare träurna. Vi på AniCura Regiondjursjukhuset Bagarmossen meddelar dig per brev när urnan kommit tillbaka till oss och därmed går att hämtas ut. Det brukar ta ca 3-4 veckor innan du får hem brevet. Tänk på att ta med dig brevet eller legitimation vid uthämtning av urnan.

Samkremering

Vid samkremering tar Mälardalens smådjurskrematorium hand om askan och sprider den i deras minneslund. Du är varmt välkommen att besöka deras minneslund som är belägen i Västerås. 

Minneslunden vid Mälardalens Smådjurskrematorium.

Priser

Nedan är de priser för avlivning och kremering som gäller på AniCura Regiondjursjukhuset Bagarmossen:

I alla priser ingår avlivningskostnaden. Vid avlivning på akutmottagningen tillkommer en kostnad på 600kr.

Samkremering Enskild/separat kremering
Hund <10kg 2700:- 4800:-
Hund 11-30kg 3400:- 5700:-
Hund 31-50kg 4000:- 6350:-
Hund >50kg 4900:- 7100:-
Katt 1750:- 3950:-
Smådjur 1200:- 3600:-
Mycket små djur 800:- 3200:-

 

Vi reserverar oss för eventuella fel eller prisjusteringar.

.