Att hjälpa ett djur att somna in är en av veterinärens viktigaste uppgifter, och vi tar stor hänsyn till dina önskemål som djurägare och just ditt djurs behov för att stunden ska bli så fin som möjligt.

Stockholm (Bagarmossen)

Ljusnevägen 17 128 48 Bagarmossen
Hitta hit 08-505 303 00

 

Det kan vara svårt att acceptera att livet med sitt älskade husdjur inte varar för evigt. Det är inte heller alltid lätt att dra gränsen för när det är dags att låta vännen somna in. Ibland behövs hjälp och stöd för att fatta detta beslut. Har du frågor och funderingar så är du alltid välkommen att ringa och rådfråga oss. 

Vi på AniCura Regiondjursjukhuset Bagarmossen gör alltid vårt yttersta för att du och ditt djur ska få ett så lugnt, fint och värdigt sista avsked som möjligt.

Boka tid eller komma in akut?

Är ditt djur akut sjukt så måste ni komma in akut. Ring alltid och rådfråga om du är osäker. 
I övriga fall kan ni ringa och boka en tid. Känner du inte för att boka upp en exakt tid utan vill komma när det känns rätt, så finns akutmottagningen öppen dygnet runt. Vi försöker alltid att prioritera avlivningar så att man inte ska behöva vänta alltför länge. 
Vid akuta besök tillkommer en akutavgift.

Hur går det till?

När du kommer till djursjukhuset och anmäler dig i receptionen får du skriva under en anhållan om avlivning samt visa legitimation. Tänk på att det är personen som står som djurägare hos oss (om djuret varit hos oss tidigare) som måste legitimera sig. Kan eller vill den personen inte följa med behöver vi en fullmakt eller att hen har ringt oss innan och vidimerat avlivningen.
Vi tar betalt av dig före avlivningen så att du ska slippa detta efter det att ditt djur har fått somna in.

Väl på rummet får ditt djur en spruta med lugnande medel. Det tar cirka 15-20 minuter för ditt djur att bli trött och ni får då tid att sitta tillsammans i lugn och ro. Djuret får sedan en kanyl i ett ben. En överdos av sömnmedel sprutas sedan in i blodet och djuret somnar då in djupt och till slut slutar hjärtat att slå.

Efteråt kan du kan givetvis sitta kvar så länge som du vill för att ta farväl. Om du inte vill vara med under någon eller alla delar av processen så går det bra. Tänk på vad som känns bäst för dig och ditt djur.

Vad händer efteråt?

Det finns tre alternativ att välja mellan:

  • Ta med kroppen hem: Du tar med dig ditt djur hem och begraver det. Kom ihåg att kontrollera med kommunen att det är tillåtet att gravsätta djuret där du har tänkt dig. 

  • Vanlig kremering: Ditt djur kremeras tillsammans med andra djur och sprids i en minneslund. 

  • Separat kremering: Ditt djur blir kremerat separat och du får då tillbaka askan i en liten träurna. Vi meddelar dig per brev när askan kommit i retur och du är välkommen till oss för att hämta urnan. Detta kan ta upp till tre veckor. 

    Vid kremering tillkommer extra kostnad.

Var kremeras mitt djur och var finns minneslunden?

De djur som får somna in hos oss kremeras vid Mälardalens Smådjurskrematorium i Västerås. Minneslunden ligger i anslutning till deras anläggning.

Livintyg

Ett livintyg är ett intyg som krävs av försäkringsbolaget om ditt djur är livförsäkrat och har ett livvärde registrerat. Kontakta gärna ditt försäkringsbolag innan så inga oklarheter behöver uppstå efteråt. Innan djuret somnar in kan det krävas en undersökning av djuret så tala om för oss redan vid bokningen om ni behöver ett livintyg.

Beslutet om avlivning

Att fatta beslut om avlivning för ett älskat djur är något av det svåraste man utsätts för som djurägare. Många gånger känns det som en omöjlig uppgift och då kan det vara skönt att först boka en tid hos veterinär för att få rådgivning och stöd i sitt beslut. Vi finns här för dig och ditt djur.

Inför besöket

Oftast bokas en tid för avlivning men det händer att sjukdomsförloppet är så hastigt att du behöver uppsöka veterinär akut för att djuret ska få somna in. Om du har möjlighet vill vi gärna att du ringer oss innan du kommer så att vi på bästa sätt kan ta emot dig och ditt djur. Om du inte har en bokad tid försöker vi hjälpa dig så snart som möjligt efter ankomst men på en akutmottagning kan det uppstå väntetider.

Vem kan vara med vid avlivningen?

De flesta djurägare väljer att närvara då djuret ska få somna in men för en del kan det upplevas alltför tungt. Vi respekterar självklart ditt beslut. Om du som djurägare avstår från att vara närvarande under själva insomnandet går det fint att se djuret igen då det somnat in. Det kan vara ett fint sätt att få ta ett sista farväl.

Barn får också vara med vid avlivningen om någon vuxen finns där för att ta hand om deras frågor och sorg. Barn reagerar vanligtvis rationellt och kan oftast acceptera att ett djur fått somna in. Däremot kan det vara jobbigt för dem att se sina föräldrar ledsna. Att visa och dela sin sorg kan vara ett sätt att komma varandra nära och en bra grund för att bearbeta den. Om du tror att du kommer att ha mycket svårt att vara ett stöd för ditt barn i en avlivningssituation så är det sannolikt bättre att barnet inte närvarar. Om möjligt kan barnet då få ta farväl efter att djuret har somnat in.

Hur går en avlivning till?

Tillvägagångssättet kan skilja sig åt beroende på individ. Vi anpassar oss alltid efter det enskilda djuret och dess situation, fråga oss om du tycker att något verkar oklart.

Vanligtvis ges först ett lugnande läkemedel i form av en injektion under huden. För vissa individer kan det vara olämpligt att få lugnande, till exempel vid svåra andningsproblem. Efter att djuret har blivit trött, vanligtvis inom 5-15 minuter, anläggs en permanentkateter i ett blodkärl på ett fram- eller bakben. Genom denna injiceras en större mängd narkosmedel och djuret somnar in lugnt och stilla. Ofta är de så trötta av det lugnande läkemedlet att de inte märker att narkosmedlet injiceras. Kort efter att djuret somnat in upphör andningen och hjärtat slutar att slå. Det hela tar maximalt någon minut och är inte förknippat med smärta. 

Veterinären säkerställer att hjärtverksamheten och andningen har upphört genom att lyssna med ett stetoskop. Det går bra att stanna kvar en stund med sitt djur efter avlivningen om man så önskar.

Vad händer efter avlivningen?

Direkt efter avlivningen förvaras kroppen i kyl- eller frysrum i väntan på att föras till ett krematorium. Inom AniCura samarbetar vi med två krematorium Flattinge smådjurskremering och Mälardalens smådjurskrematorium.

Kremering

Som djurägare kan du välja att antingen låta ditt djur kremeras separat där du får askan tillbaka efteråt, eller gemensamt med andra djur så kallad samkremering.

Separat kremering

Vid separat kremering kremeras varje djur enskilt och askan från djuret samlas därefter i en urna vilken du kan begrava. På vissa platser i landet finns också särskilda djurkyrkogårdar där du kan få begrava djurets aska.

Om du väljer separat kremering kan du också välja att låta tillverka ett asksmycke där porslin eller glas blandas med askan från ditt djur.

Urnor

Som standardutförande levereras askan i en träurna. Som tillval kan du välja att få askan i en porslinsurna istället. Urnan kan antingen begravas eller förvaras hemma.

Asksmycken

Smyckena är designade av Andrea van Webber och det finns möjlighet att skapa såväl hals- som armbandssmycken och örhängen. Samtliga smycken levereras i en fin ask.

Samkremering

Vid samkremering kremeras flera djur samtidigt och askan sprids därefter i en minneslund. Det är ett fint alternativ om du själv inte vill eller har möjlighet att begrava askan. Vid de krematorier som AniCura samarbetar med är du som djurägare hjärtligt välkommen att besöka minneslunden. Det är helt riskfritt att begrava eller sprida askan i naturen. Som regel tar det några veckor från att ett djur avlivats tills dess att askan finns i minneslunden.

Stockholm (Bagarmossen)

Ljusnevägen 17 128 48 Bagarmossen
Hitta hit 08-505 303 00