Katten - Sveriges vanligaste sällskapsdjur, mår bättre och är lättare att behandla rätt om särskild hänsyn tas till hur arten fungerar. Omkring 40 procent av patienterna på AniCura Regiondjursjukhuset Bagarmossen är katter och därför har vi ett eget kattcentrum för dem.

I Sverige finns det drygt 1,4 miljoner katter och 934 000 hundar, vilket gör katten till Sveriges mest populära sällskapsdjur. Katters välmående tar AniCura fasta på och vi har därför ett dedikerat Kattcentrum på AniCura Regiondjursjukhuset Bagarmossen.

Vårt Kattcentrum har erhållit ISFM:s Gold standard-certifiering som kattvänlig klinik (Cat Friendly Clinic), vilket innebär att djursjukhuset uppfyller uppställda krav för att göra veterinärbesöken och vården så bra som möjligt för katterna.

- Det man ofta glömmer bort är att hundar och katter är skilda djurarter och att de bör hanteras på olika sätt. Katter blir lätt stressade och oroliga i nya miljöer och att bemöta denna oro är viktigt, huvudsakligen för att katten ska få en bra upplevelse men också för att vi ska kunna göra vårt arbete, säger Anja Kanold, veterinärchef på AniCura Regiondjursjukhuset Bagarmossen.

Stress spelar en stor roll vid behandling av djur och kan till och med trigga igång många sjukdomsförlopp, till exempel urinvägsproblem. Stress påverkar också flera fysiologiska processer som ofta mäts under besöket som blodtryck, hjärt- och andningsfrekvens samt vissa blodanalyser, vilket gör att undersökningen kan ge felaktiga resultat om katten är för nervös.

För att göra katterna mer bekväma och minska stressnivåerna hålls katter avskilda från hundar på AniCura Bagarmossens Kattcentrum, bland annat genom ett separat väntrum, samt att burstorlekar och utrustning anpassas. Ett särskilt katt-team med veterinärer och djursjukskötare som är extra insatta i katternas sjukdomar, deras beteende och särskilda behov arbetar med att utveckla goda behandlingsrutiner.

- Med hundar brukar man kunna börja undersökningen ganska direkt efter att man har hälsat. Men en katt behöver få bekanta sig med rummet och med personalen under ett par minuter innan man kan sätta igång. Dessutom märker katter direkt om man tidigare har hanterat en hundpatient vilket kan orsaka onödig oro och i sin tur påverka behandlingen. Det är bland annat därför jag enbart arbetar med katter, berättar Maija Nurmi, leg. veterinär som leder arbetet med Kattcentrum och radiojodbehandling på AniCura Regiondjursjukhuset Bagarmossen.

Inom vissa sjukdomar är katter klart överrepresenterade och alla sjukdomar kommer naturligtvis att behandlas på Kattcentrum. Exempelvis kan den hormonella sjukdomen hypertyreos (”struma”), vanlig bland äldre katter, effektivt behandlas med hjälp av en avancerad radiojodbehandling som i Stockholmsområdet bara finns på Bagarmossens Kattcentrum.

Mer information om kattens sjukdomar finns under fliken Fakta och Råd. 

Vår veterinär Maija Nurmi medverkar även i kattpodden.

Fakta om katter och veterinärvård

Tips:
Hur du ger din katt tabletter
Hur du transporterar din katt
När du kommer hem igen med din katt

Andra hjälpfulla länkar:

https://icatcare.org/advice/how-guides/how-train-your-cat-use-cat-carrier

https://icatcare.org/advice/how-choose-and-use-cat-carrier

https://icatcare.org/advice/how-introduce-kitten-cat

https://icatcare.org/advice/how-guides/how-introduce-new-adult-cat-your-cat

https://icatcare.org/advice/getting-cat/thinking-getting-cat

 

 

Besök International Cat Care för matnyttig info om katter och katters välmående.