När vi får in en skadad katt till Bagarmossen är vår första åtgärd att kontrollera om den har en ID-märkning. Med en korrekt ID-märkning hittar katten nästan alltid hem till sin ägare. En katt som saknar ID-märkning däremot hamnar ofta hos olika kattstall och chansen att den ska återförenas med sin ägare är liten.

ID-märk och registrera alltid din katt. Märkning görs med ett mikrochip och/eller en örontatuering hos veterinär (se nedan). Registrering görs hos Kattförbundet Sveraks ID-register och Svenska Kennelklubbens ägarregister, DjurID.

Märkningsmetoder

Tatuering/tångmärkning är den vanligaste - och billigaste - metoden för id-märkning av katter i Sverige. Vanligen märker man katten i vänster öra och den måste få lugnande medel för att id-märkning med tatuering/tångmärkning ska vara tillåtet. Endast veterinär får utföra ingreppet. Märkningen är en siffer- och bokstavskombination som läses inifrån örat och utåt. Oftast görs tatueringen i samband med annat ingrepp då katten är sederad, t ex kastration.

Microchipmärkning kan göras tidigast när katten är sex veckor gammal. Både veterinärer och utbildade id-märkare kan göra mikrochipmärkning. Microchipmärkning håller hela kattens liv.

Hur går det till att chipmärka? Mikrochipet injiceras under huden på katten, oftast mellan skulderbladen. Ingreppet känns inte mer än en vanlig vaccination och är inte skadligt. Alla chip har ett unikt, förprogrammerat id-nummer som registreras i ägarregistret. Det är viktigt att man endast använder chip som följer ISO-standard 11784 eller 11785.

Hur läser man av chipet? För att kunna se id-numret på en katt som har ett mikrochip krävs en speciell avläsare som finns hos polisen, hos veterinärer, djurhem etc.

Vilken märkningsmetod är bäst?

En tatuering syns men kan blekna med tiden och därmed bli allt svårare att läsa av. Ett chipnummer däremot är lätt att läsa av och fungerar som allra oftast. Nackdelen med chip är att det inte syns på katten att den är märkt och utan avläsare går det inte att läsa av id-numret.

Från och med juli 2011 måste också alla katter som ska resa inom EU vara chipmärkta. Vilken metod du ska välja beror alltså på flera faktorer. Ska du ut och resa med katten? Bor du i stadsmiljö eller i glesbygd?

Prata gärna med din veterinär eller id-märkare om vad som är lämpligt för just dig och din katt! Det allra bästa är kanske att välja både tatuering och chipnummer.

Registrering hos Sverak

Lika viktigt som själva märkningen är förstås att registrera den, så att din kisse hittar hem om den kommer på villovägar.

Kattförbundet SVERAK har som mål att alla katter ska vara ID-märkta och registrerade. Därför har man valt att inte ta någon avgift för ID-registertreringt! Läs mer om hur du registrerar din katt i SVERAKs ID-register här!

Registrering hos DjurID/Svenska Kennelklubben

För att vara helgarderad bör du också registrera din märkta katt hos Svenska Kennelklubbens DjurID.se. De tar ut en avgift om 140 kr (juni 2017). Läs mer om DjurID här!

Du är alltid välkommen att fråga oss på Bagarmossen om ID-märkning och registering!