För de skotträdda hundarna och katterna, vilket är vanligt, är nyårshelgens fyrverkerier och smällare en mardröm. Skotträdsla kan bero på medfödda mentala egenskaper eller en specifik skrämmande händelse. Ett djur med skotträdsla kan reagera med allt från lindrigt obehag till full panikångest.

Här är några tips som går att prova på alla hundar

Den nedärvda skotträdslan är mer komplicerad än den som orsakats av en specifik händelse. Den är mycket svår att påverka med hjälp av träning. Ofta är dessa djur rädda även vid andra höga och plötsliga ljud. 

Har hunden blivit skrämd vid en speciell händelse är det ofta just det ljudet som orsakar rädslan. Hundar som lider av skotträdsla kan i många fall bli bättre genom träning och förberedelser. Ex. kan du spela upp ljud från nyårsraketer. Börja i god tid när det inte finns risk för någon riktig smällare, flera månader innan. Hör med din veterinär om du behöver hjälp.

Här är några tips som går att prova på alla katter

Det bästa är om det går att förbered och träna katten långt innan nyår redan när katten är unge. Det finns ljud-CD med smällare och raketer på. Detta kan man göra genom hela uppväxten. Träningen ska göras då det inte finns någon risk för riktiga smällare. Hör med din veterinär om du behöver hjälp.

Receptfria hjälpmedel

Det finns lugnande preparat att köpa receptfritt, t.ex. Adaptil eller Zylkène. Det gäller att börja i god tid innan nyårshelgen.

Läs mer om metoder från SLU.

Om inget av ovan hjälper

Om problemen är för svåra och metoderna ovan inte fungerar kan du söka veterinär och få receptbelagd medicin som minskar ångesten och lugnar djuret. OBS! Lämna inte djuret ensamt om det har fått lugnande tabletter.

För att få preparatet utskrivet måste djuret först göra en hälsokontroll hos veterinär. Helst ska preparatet också provas på djuret i god tid innan det blir skarpt läge så att du med säkerhet vet både att djuret tål det och får önskad effekt.