När syster Bella kommer till jobbet lyser allas ansikten upp. Hon har en förmåga att vända en dålig dag till en bra bara genom att gå in genom dörren.

Svansen börjar vifta redan när Bella och matten kliver av spårvagnen. Ja, Bella är en terapihund och hon jobbar ihop med sin matte på ett korttidsboende för vuxna med förvärvade hjärnskador i Göteborg. Här har de jobbat sedan 2013 och Bella var i och med det den första terapihunden att få fast anställning av Göteborgs stad. 

Målgruppen som Bella arbetar med är alltså förvärvade hjärnskador vilket man kan ha fått av olika anledningar. Här möter hon personer efter stroke, bilolyckor, fallolyckor, tumörer, misshandel, för att nämna några. Gemensamt för dem alla är att de är i en livskris, något har hänt och man är inte längre den person man var innan hjärnskadan.

Korttidsboendet där Bella arbetar är ett stopp på vägen mellan sjukhus och hemmet, om man kan flytta hem. Det är alltså relativt nyskadade personer som bor här. Bella kan bli ett viktigt stöd, inte bara för den boende, men också för anhöriga som är i en tuff situation.

Bellas arbetsuppgifter är många och varierande, ett arbetssätt kan aldrig vara det samma dag ut och dag in för de hon möter är individer med olika förutsättningar. En person kan vara deprimerad och behöver motivation att komma ur sängen, en annan är rastlös och ångestfylld och behöver hjälp med att varva ner och vila, en tredje tränar på att gå men behöver något som motiverar. För alla personer Bella möter görs en individuell träningsplan upp. Stor fokus läggs också på gruppaktiviteter och socialt umgänge där de boende kan träffas och tillsammans utföra aktiviteter med hunden. Det är lättare att umgås när Bella är med då det finns ett givet samtalsämne, man flyttar fokus från sig själv till hunden och pressen minskar.

Ofta kommer frågan om tanken alltid var att Bella skulle bli en terapihund. Nej, det var inte planen när hon köptes för 7 år sen, men med sitt fantastiska sätt och temperament fanns inget annat val. Det var självklart! Trots det hann Bella bli 4 år innan hon utbildades och att börja träna en bullterrier i den åldern kan tyckas vågat… eller korkat, åsikterna går isär. Oavsett vad man tänkte om den saken så klarade bullen Bella sin utbildning med bravur och kan idag stoltsera med mycket goda meriter och insatser. Hon har dessutom fått en lillasyster och den här gången är tanken att hon ska bli en terapihund.