Moltas är en diplomerad terapihund som utbildats tillsammans med sin ägare Anette Jirbäck genom Svenska Terapihundskolan.

Moltas och Anette arbetar på Astrid Lindgrens Barnsjukhus/ SABH (sjukhusansluten avancerad barnsjukvård i hemmet) där Anette även arbetar som barnsköterska. Här berättar Anette om deras arbete:

När Moltas träffar barnen så lockar det alltid fram skratt och glädje. Om man som barn är väldigt sjuk och får vistas på sjukhus långa tider med tuffa behandlingar kan det kännas ovärderligt att få träffa en hund att leka och gosa med. En hund som visar tålamod, som inte ställer krav eller gör några värderingar. Den som är sjuk får leka på sitt sätt och i sin takt trots alla slangar och apparater. För familjen betyder det väldigt mycket att se sitt sjuka barn glädjas.

Moltas besök kan se ut på många olika sätt, vi kan t ex då barn slutat äta till följd av behandling, fokusera på att öka intresset för mat. De får då mata Moltas med olika saker som de själva också kan stoppa i munnen, som korv, ost, kex mm. De tittar med glädje på hur han äter och tycker det är gott. En liten pojke gav honom vatten med spruta då han inte drack upp allt vatten ur skålen - då blev de jämlika på något vis! Det var ju så pojken fick sin mat när han inte ville eller kunde äta.
De kan spela spel, gömma saker, kasta boll, gå ut och gå eller kanske bara läsa en bok ihop. Några barn har också kommit på att man kan värma sina kalla små fötter i hans varma päls. Moltas kan också användas som avledning vid t ex provtagning. En döende flicka ville alltid att Moltas skulle ”spela död" en stund vid våra besök, kanske var det hennes sätt att bearbeta sina tankar på döden.

Med Moltas får barnen skingra sina tankar och, genom skratt och lek, glömma bort smärta och sjukdom för en stund.