Månadens hundteam i oktober är ingen mindre än Lotti Sundström! Lotti är en fantastisk person som arbetar tillsammans med hennes hundar Maja och Laban.

Lotti och hennes hundkollegor är anställda av Utvecklingspedagogik Sverige AB. Lottis ena hund, Maja, utbildade sig till terapi-, skol- och läshund på Svenska Terapihundskolan 2017. Hennes andra hund, Laban, är på sluttampen av samma utbildning. Lotti startade eget företag och jobbar fulltid och stormtrivs med jobb på skolor och LSS boende.

Lotti är även en aktiv styrelsemedlem som arbetar engagerat med Skandinaviska vård- och terapihundsföreningen och vi tycker att det är ett ypperligt tillfälle att uppmärksamma hennes arbete lite extra denna månad. Vi säger än en gång grattis! Här kommer en intervju om Lotti, som är Månadens hundteam.

Vad är dina hundars bästa egenskaper på jobbet?

Laban (2,5 år) är väldigt mjuk och lyhörd för eleverna och ungdomarnas energier och full med kärlek. Maja (8,5 år) är lugn när det behövs och bjuder på bus om tillfälle ges.

Vad är det roligaste med jobbet som hundförare?

Det är mötet med barn och ungdomar, samt att se samarbetet med hundarna och samtalen som uppstår. Framförallt den kärlek som hundar, barn och ungdomar visar varandra.

Kan du dela med dig av ett minne från någon av dina arbetsstunder med hundarna?

Det måste vara Labans första möte då han var 2 år i våras. Laban kan i normala fall vara rätt så intensiv. Eleven som bett att få träffa hundarna är höjdrädd, och hon talar direkt till Laban: ”Laban snälla, jag är rädd. Men jag vill vara din vän, så om du lovar att vara snäll så kan jag bli din vän!”. Laban ligger lugnt med huvudet på sned och lyssnar hela tiden när eleven pratar. Det var en härlig upplevelse!

Vad är mest givande med att vara hundägare?

Samarbetet och kärleken till hundarna. Att tillsammans gå på kurser, tävla, utvecklas och få nya vänner och erfarenheter. Att få vara ute i naturen är ett stort plus, den älskar jag oavsett väder! Bara att få komma ut gör mig tacksam.

Har du något tips till hundägare som är sugna på att utbilda sina hundar till Sociala Tjänstehundar?

Längtar du efter att arbeta tillsammans med din hund i en bransch där du redan arbetar? Välj en seriös utbildare så får både du och din hund kunskap, stöd och ett nätverk som är viktigt för att fortsätta utvecklas. Kolla att utbildaren är ansluten till föreningen SVTH.

Vad gör hundarna när dom är lediga?

Då går vi långa promenader i skogen och tränar apportering samt stadga. Vi tränar och tävlar i Rallylydnad. Båda älskar dessutom att bada och apportera.

Varför är du medlem i SVTH?

Viktigt att vara med och nätverka och samverka för att föra branschen framåt.