Månadens hundteam i juli-månad är ingen mindre än Ingela Andersson. Hon är utbildad inom Svenska Pedagoghundsinstitutet (SPI), till besöks- och terapihundsteam, beteendecoach, hundpsykolog och även kostcoach för hund.

Ingela arbetar som mentor på SPI, och startade nyligen eget företag med hundarna. Ingela tycker om att träna just hundar. Var och en av hennes nio hundar har egentid med träning så gott som dagligen, men om inte tiden räcker blir det träning och aktivering i flocken. I nedan intervjun får man lära känna Ingela ännu mer!

-Vad är dina hundars bästa egenskaper på jobbet?

Bästa egenskaperna är att de är lugna, tillitsfulla och älskar människor, de tar sitt uppdrag med kärlek och glädje.

-Vad är det roligaste med jobbet som hundförare?

Det roligaste med jobbet är den stora skillnaden jag ser att vi gör för människor, glädje över att vi kommer, växande självförtroende hos barnen, att vi kan vara orsaken till att någon kommer upp på morgonen - det är stort. Och givetvis att få arbeta med mina hundar, det är väldigt roligt!

-Kan du dela med dig av ett minne från någon av dina arbetsstunder med hundarna?

Ett jättehärligt minne var när en av mina hundar träffade en funktionshindrad man för första gången, han har inget språk. Jag hade Hedda i mitt knä och han satt bredvid oss, hon tittade på honom, sedan på mig, jag sa "Det är okej Hedda" och hon tar ett kliv över i hans knä och tryckte sig mot hans bröst. Hela mannen sken som en sol! Det glömmer jag aldrig.

-Vad är mest givande med att vara hundägare?

Mest givande är att mina hundar gör en väldigt viktig sak för andra människor tillsammans med mig, vi finns för andra. Det är otroligt roligt och utmanande att träna hundar som ska klara av detta uppdrag, det gillar jag! Fantasi, trygghet för hunden, och bra saker vi kan använda tillsammans med de vi möter.

-Har du något tips till hundägare som är sugna på att utbilda sina hundar till Sociala Tjänstehundar?

Mitt tips till andra är att miljö- och socialträna din hund väldigt mycket, sök upp en utbildning för detta och gör en inprovning! Det kan inte bli mer än nej i sämsta fall, i bästa fall har du världens roligaste och ett mycket meningsfullt arbete när ni pluggat klart.

-Varför är du medlem i svth?

Jag är medlem i svth för att jag tycker att det är viktigt att hålla sig uppdaterad inom branschen och svth är bra på det. Dessutom är det roligt att se och höra vad andra hundförare gör, för inspiration och nya infallsvinklar.

Vi gratulerar Ingela Andersson som blev månadens hundteam i juli.