Vi vill gratulera Lena Stenvall som är månadens hundteam! Ett stort grattis till dig och dina fyrbenta kollegor, ni gör ett fantastiskt jobb! Här nedan följer en spännande intervju med Lena där vi får veta mer om henne.

- Berätta lite om dig själv och dina hundar!

Jag heter Lena Stenvall och arbetar i Skellefteå. Jag har arbetat till för ett par år sedan på psykiatriska kliniken där mina labradorer Jack och Pepper var med mig i arbetet med grupper. Jack finns inte längre i livet, och Pepper fyller 10 år nästa år. De hjälpte mig i både affektskola, ”ångesthanterings”- grupper och grupper för våldsutsatta kvinnor. Lille Hugo som är nytillskottet i familjen är just utexaminerad terapihund och han hjälper till med lite av varje.

Jag ska i mitt nuvarande arbete i Skellefteå kommun bland annat få ha en grupp unga tjejer med inriktning på hälsa. Vi ska få arbeta med både Compassion, Skogsbad och terapihundar, det ser jag verkligen fram emot.

- Vad är dina hundars bästa egenskaper på jobbet?

Jag måste svara att det helt enkelt är att de är hundar, de möter oss med värme och vänlighet i ett samhälle allt mer inriktat på prestation. Jag tänker att deras förmåga till närvaro och uppmärksamhet är så otroligt hjälpsam i äkta möten.

- Vad är det roligaste med jobbet som hundförare?

Ja, både Pepper och Hugo är riktiga clowner! Dom tycker verkligen om att få till en ”bra stämning” och det är ju inte bara dom som deltar i grupperna som får fördelar av det, jag får ju också ta del av det.

- Kan du dela med dig av ett minne från någon av dina arbetsstunder med hundarna?

Åh det finns många! Jack och Pepper har hjälpt till både att lugna och stabilisera när personer har mått dålig. Jag har varit så otroligt stolt och förundrad över hur de alltid har vetat vad de ska göra i närheten av oro och sorg. Ett alldeles nyligt minne är när Hugo följde mig ut att skogsbada med en grupp. Jag gör ofta Mindfulnessövningar ute i naturen och har en liten ”pingla” som jag kallar samman deltagarna med då vi avslutar övningen. Efter ett tag blev nog Hugo lite less och tyckte vi skulle samlas igen för han tog pinglan i munnen och satte av i ett ”labberyck” så mossan flög runt tassarna. Deltagarna kom springande och trodde att något hänt, men vi fick oss ett gott skratt allihop. Vilket också är hälsobringande så vi enades om att han visste nog vad han gjorde.

- Vad är mest givande med att vara hundägare?

Att få utveckla en relation till en levande varelse som vi behöver kommunicera med på ett helt nytt sätt. Skapa en relation som bygger på att jag verkligen måste anstränga mig för att förstå hur jag ska kunna tolka och se vad de behöver just nu. Jag är så otroligt tacksam för att jag åkte till Sundsvall för att utbilda hundarna till terapihundar - det är trots allt 40 mil enkel väg! Det gav mig en helt ny relation till hundarna som jag verkligen inte vill vara utan.

- Har du något tips till hundägare som är sugna på att utbilda sina hundar till Sociala Tjänstehundar?

Ja, kom ihåg att det viktigaste hundarna bidrar med idag är förmodligen en känsla, en relation, närhet och vänliga varma ögon. Det är färdigheter som inte tränas med klickerträning. Sök upp en utbildning som hjälper till med hur man utvecklar trygghet, relationer och tillit. Det är något helt annat och helt underbart!

- Vad gör hundarna när dom är lediga?

Ja, vi tillbringar mycket tid ute i naturen, alla i familjen gillar att fika i skogen – det är ju Labradorer!

- Varför är du medlem i SVTH?

Oj det här blev ju pinsamt, jag fick ett medlemskap efter att jag hade en föreläsning på ett arrangemang av SVTH – så tyvärr var det nog inte mer genomtänkt än så! Förlåt!

Vi vill än en gång tacka Lena för hennes fantastiska arbete både med föreläsningar inom branschen men också på grund av hennes arbete med sina fyrbenta vänner, och hoppas hon förnyar medlemskapet ett år till.

Skandinaviska vård- och terapihundsföreningen vill även passa på att önska alla en God jul och ett riktigt gott nytt år!