Månadens hundteam i augusti-månad är ingen mindre än Åsa Ramsell och hennes två hundar Alwin och Vinston, som är av rasen Nova Scotia Duck Tolling Retriver.

Vad är dina hundars bästa egenskaper på jobbet?

Jag har två helt olika hundar även fast de är av samma ras, de bär på olika egenskaper och jag får jobba med dem på olika sätt 🤗 Alwin får barnen att känna sig lugna och trygga, han är lugnet själv när vi jobbar. Vinston får deltagarna till aktivitet och skratt då det inte alltid blir som man kanske tänkt. Honom får jag stötta mer i jobbet.

Vad är det roligaste med jobbet som hundförare?

Att se en förändring och mycket glädje och kärlek, att få hjälpa och stötta i olika sammanhang, samt samspelet mellan hund och människa.

Kan du dela med dig av ett minne från någon av dina arbetsstunder med hundarna?

Det händer att någon blir ledsen och gråter, då sitter hunden intill deltagaren och borrar in hela sitt ansikte i pälsen. Då tittar deltagaren upp och torkar tårarna med ett leende. Har också jobbat med hundrädsla där hunden och deltagaren ligger bredvid varandra efter några träffar.

Vad är mest givande med att vara hundägare?

All värme och kärlek man får och lärdom om hur man är en bra vän.

Har du något tips till hundägare som är sugna på att utbilda sina hundar till Sociala Tjänstehundar?

Titta runt och hitta en seriös utbildningssamordnare och var beredd på att lägga ner mycket tid. Börja träna hantering tidigt samt miljö och socialisering i små portioner och glöm ej passivitetsträningen som är minst lika viktig.

Vad gör hundarna när dom är lediga?

Då får dom bara vara och det behöver inte alltid hända något. Just nu tränar vi lite rallylydnad och viltspår.