Ett arbetspass med diplomerade terapihunden Önska på barnhabilitering

Terapihunden kan vara en fantastisk resurs i arbete inom vård, skola och omsorg och en stor källa till glädje och nytta. Berättelsen nedan handlar om hur en vanlig dag kan se ut för terapihunden Önska och matte Monica.

Felix sitter i rullstol och saknar verbalt tal men kan förmedla sig med olika ljud, sitt kroppsspråk och med en ljudknapp. Önska får börja med att hälsa genom att kliva upp på en pall bredvid rullstolen för att kunna lägga sitt huvud i Felix knä. Därefter används lift för att förflytta Felix till en matta på golvet.

Felix ligger på mage och stödjer sig på sina armbågar och huvudet tittar upp. Önska får lägga sig bredvid med sin svans i jämnhöjd med hans ansikte. Önska har en behaglig mjuk, ren och välskött päls och hundars högre kroppstemperatur bidrar till barnets välmående. Önskas mjuka svans viftar böljande fram och tillbaka. Felix ler när svansens päls vidrör ansiktet. Här uppmuntras Önska att fortsätta vifta på sin svans. Efter en stund byter vi till övningen att leta tyghundar.

Tyghunden (ca 10 cm stor) göms på Felix under tiden Önskas ögon hålls för. Sedan får Felix trycka på en ljudknapp med inspelade kommandot ”leta” och då får Önska starta letandet. Hon buffar med nosen och sniffande ljud hörs, när Önska hittar tyghunden drar hon försiktigt fram den och övningen upprepas flera gånger. Nästa övning blir att Felix trycker på ljudknappen med kommandot ”tryck”. När Felix trycker på ljudknappen så trycker Önska sin nos på honom och håller still där några sekunder. Nu visar Felix tydligt att han gillar övningen genom att snabbt trycka på ljudknappen, så att Önska trycker sin nos mot honom.

Sedan avslutas passet med en inkallningsövning. Önska läggs några meter från Felix och när han trycker på knappen med kommandot ”Önska kom” så springer Önska fram till honom, sjunker ner och lägger sitt huvud på Felix rygg. Felix vill att Önska ska komma många gånger. Efter 30 minuter är passet slut och vi säger hejdå och Önska får en välförtjänt paus.

Ovan beskrivna arbetspass är ett relativt lugnt pass där sinnesstimulering och kommunikation står i fokus. Andra pass kan vara mer aktiva med övningar som att hunden hämtar kastade föremål, aktivitetsspel, dragkamp, trix, promenader och mycket annat. I alla pass är det viktiga att hunden vill samspela med barnet, att hundföraren vägleder och stödjer hunden och ser till att alla involverade mår bra och att arbetet utförs med hög säkerhet för både två och fyrbenta.

(Fingerat namn och berättelse)