Jag vill berätta om Birgit som varit med mig sedan 2008 och spridit glädje med våra terapihundar inom äldreomsorgen.

Birgit som själv drabbades av en hjärnskada 2006 fick se sitt liv ta en total vändning från ett aktivt liv med dansen som yrke och hundägande. Efter sin skada så kunde Birgit inte återvända till dansen och det blev svårt att själv vara hundägare då hon blev beroende av assistans. Men hon slutade inte att drömma om en egen hund och hon ville fortfarande vara aktiv med hundar.

Birgit kom till Resursteamets dagliga verksamhet då hon behövde något att göra på dagarna och undvika isolering hemma. Här började vi söka olika sysselsättningar med hund som tema. Praktik på hunddagis var en lösning en period men lyckan kom när vi utbildade vår första sociala tjänstehund Axa. Med Birgit som den självklara deltagaren i Axas praktik och utbildning så har jag varit ute på flera äldreboenden tillsammans med Birgit och Axa. Birgit fick vara den som förde Axa fram till de äldre som kommit för att delta i vår hundstund. Jag körde Birgits rullstol och Birgit höll Axas koppel och tillsammans träffade vi så många fina personer som älskade att få klappa Axa och göra någon aktivitet tillsammans med henne.

Det finaste minnet Birgit och jag har från dessa år är minnet av en svårt dement dam som sträckte fram sin hand mot Axa och klappade henne på huvudet. Ett leende spred sig på hennes läppar och det var länge sedan hon kommit ur sin egen inneslutenhet på detta sätt enligt dottern.
Idag 2017 är Birgit fortfarande med i en av Resursteamets grupper där vi jobbar med våra terapihundar. Birgit har också hunnit vara med och träna vår hund Flisa till Terapihund. Axa och Flisa betyder mycket för Birgit.

Författare: Marie Lindström, Terapihundsförare, arbetsterapeut och coach på Resursteamets dagliga verksamhet.