Var tredje tar med husdjuret på semestern

Men många känner inte till vilka regler som gäller vid utlandsresor med djur

I sommar kommer 35 procent av landets hund- katt och smådjursägare ta med husdjuret på semestern, visar AniCuras nya undersökning Husdjursbarometern. Det finns dock flera saker man bör tänka på när man reser med djur. Både hur hunden eller katten ska färdas i bilen men också vilka regler som gäller för resor utomlands.

- Att vara djurägare kräver ett stort ansvar, inte minst när man ska ut och resa. I bilen ska hunden eller katten åka i särskilda transportburar eller använda särskilda bälten så att de sitter säkert. En hund som är lös i bilen kan vara förenat med livsfara vid en eventuell krock, säger Sandra Göransson som är chefsveterinär på AniCura.

Förutom att se till att husdjuren inte färdas löst i bilen, är vatten och skugga viktigt att tänka på varma sommardagar på vägarna. Reseburen kan gärna täckas över med en tunn filt som skyddar mot solen.

Utomlands – tänk på detta

Enligt AniCuras nya undersökning planerar 8 procent att ta med husdjuret på utlandsresan i sommar. Dock uppger tre fjärdedelar (77 %) av djurägarna att de inte har koll på vilka regler som gäller för att resa utomlands med djur.

- Det är djurägarens ansvar att se till att uppfylla kraven för resor och införsel i alla de länder som man passerar eller vistas i. Som veterinär vill jag särskilt understryka vikten av att vaccinera sin hund mot rabies minst 3 veckor innan avresa, säger Sandra Göransson.

Några ytterligare råd inför utlandsresan är att se över vilken avmaskning eller annan parasitprofylax som är nödvändig, vilket skiljer sig mellan resmålen – och helst undvika att hunden träffar andra hundar i landet. I många länder gäller också koppeltvång.

Åksjuka hundar och katter

Särskilt unga hundar som inte är så vana att åka bil kan bli åksjuka. Därför är det bra att träna hunden på kortare bilresor inför en längre semesterresa. En hund som dreglar eller kräks kan vara tecken på åksjuka. Samma sak gäller för katter, som ofta jamar om de mår dåligt. Risken att djuret kräks minskar om mat undviks ett par timmar före avresan. Det finns också olika hjälpmedel mot åksjuka som t ex lugnande doftferomoner och kosttillskott.

- Som djurägare bör man tänka en gång extra och tidigt ta beslut om hunden eller katten ska med på semestern – eller kanske får den det bättre på ett hundpensionat eller hos en släkting. Om djuret inte alls tycker om att åka bil längre sträcker mår det kanske bäst av att stanna hemma, Sandra Göransson.

Fler exempel, råd och tips finns på anicura.se

Fler nyheter

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.