Välfärdssjukdomar hos husdjur ökar – katter riskerar diabetes

Våra husdjur drabbas i allt större utsträckning av välfärdssjukdomar som övervikt, diabetes och ledbesvär. Bland annat kan katter få diabetes till följd av övervikt. Samtidigt är många djurägare inte medvetna om hur olika livsmedel även i små portioner kan få stora konsekvenser för husdjurets vikt.

Det kanske inte låter så farligt att ge katten en matsked grädde, men för en människa skulle samma mängd kalorier motsvara två och en halv muffins. Likaså kan en varmkorv till hunden verka oskyldigt men är detsamma som om vi människor skulle äta fyra hela muffins.

- Många djurägare vill gärna skämma bort sitt husdjur lite extra, men jag tror att få är medvetna om hur liten mängd av olika sorters mat som krävs för att hunden eller katten ska få i sig för många kalorier och för mycket fett. Konsekvensen blir att allt fler hundar och katter får allvarliga problem med övervikt och sjukdomar kopplade till övervikt som exempelvis diabetes typ-2 hos katt, säger Sandra Göransson, chefsveterinär hos AniCura.

Idag är mellan 25–40 procent av alla hundar i Sverige överviktiga och drygt var fjärde katt. Hos just katt är diabetes typ-2 ett ökande problem och beror på att katten har ingen eller liten egen förmåga att producera insulin. Symtom vid diabetes hos katter är desamma som hos människor, oftast ökad törst, ökad urinering och eventuellt ökad aptit.

- Hundar och katter med diabetes dör om de inte får behandling. Idag finns dock goda möjligheter för djuret att få hjälp med diabetes med regelbunden insulinbehandling och noga kontroller avseende blodsockret, säger Sandra Göransson.

En avhandling från SLU (Sveriges Lanbruksuniversitet)* visar att glupska medelålders hankatter som äter torrfoder löper störst risk att utveckla diabetes. Hankatter utvecklade diabetes dubbelt så ofta som honkatter. Katter av raserna burma, russian blue, abessinier och norsk skogkatt visade sig löpa större risk för att drabbas av diabetes jämfört med andra raser.

Ett sätt att förebygga övervikt och typ-2 diabetes hos katt eller hund är naturligtvis att se till att den har möjlighet till daglig aktivitet och rörelse men också att inte sticka till djuret godsaker mellan de ordinarie måltiderna. Innekatter som inte rör sig lika mycket har en särskilt stor risk att bli överviktiga.

- Att förebygga övervikt hos husdjuret är såklart det allra bästa. Katten ska ha en midja mellan bröstkorg och höfter om man tittar på den ovanifrån. Revbenen ska inte synas på håll men vara lätta att känna. Annars är katten troligen för tjock, säger Sandra Göransson.

Fler nyheter

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.