Skydda hunden mot värmeslag

Nu väntas uppemot 30 grader och sol i stora delar av landet och några som berörs extra mycket av värmen är våra husdjur. En hund utan tillsyn i en varm bil kan dö inom en halvtimme. Med en utetemperatur på 25 grader tar det inte lång stund innan värmen i bilen har stigit till cirka 50 grader. Att hundar inte svettas som vi människor – utan endast har svettkörtlar i sina trampdynor – gör dem mycket känsliga för värme. Därför är det extra viktigt att skydda din hund mot hetta i sommarsolen.

Det kan räcka med att hunden sitter en halvtimme i en bil en solig sommardag. Temperaturen kan stiga mycket fort– och den blir därför en dödsfälla för hunden redan efter en kort stund.

- Att låta hunden sitta i bil utan tillsyn när det är varmt är mycket riskabelt även om fönsterrutan är neddragen. Vid lång bilfärd med hunden, placerad i bur längst bak i lastutrymmet, är det även lätt att glömma bort att luften i bilen inte har samma möjlighet att cirkulera bak till hunden på grund av packning, säger Sandra Göransson, chefsveterinär, AniCura.

En annan anledning till värmeslag kan vara att hunden motioneras i varmt väder utan att den får svalka. Särskilt trubbnosiga raser samt överviktiga hundar drabbas lättare av värmeslag i solen.

- De första symtomen kan vara att hunden söker sig till vatten eller till kalla golv där hunden kan svalka sig. En hund med värmeslag får sedan kraftigt röda slemhinnor i munnen som bleknar om hunden går sedan hamnar i chock. En överhettad hund orkar inte resa sig eller kanske faller ihop vid en promenad. Visar hunden tecken på förvirring är vinglig eller inte reser sig så uppsök genast veterinär, säger Sandra Göransson.

Andra symtom att vara uppmärksam på är om hunden hässjar, dreglar, får hög puls, kräkningar, diarré eller blir förvirrad.

Veterinärens tips på vad du kan göra om din hund är för varm:

  • Håll hunden i stillhet, ta den till skugga.

  • Lägg våta handdukar på hunden som du blöter med lagom kallt vatten

  • Bjud hunden vatten att dricka

  • Mät kroppstemperaturen var 5:e minut tills den är nere i 39,5° C.

  • Var vaksam på hundens allmäntillstånd. Allvarligare fall av värmeslag kräver vård på djursjukhus eftersom hundens inre organ kan ta skada.

  • Kontakta din veterinär för rådgivning

Fler nyheter

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.