Mys säkert med hunden och katten i jul

Julen står för dörren och våra hem fylls av doftande hyacinter, jäsande bulldegar, granna granar och inte minst julmat av alla sorter. Dock finns det en hel del man bör hålla koll på som hund- och kattägare. AniCura har därför samlat de viktigaste tipsen för att våra husdjur också ska få en fröjdefull jul.

Det kan vara lätt att glömma att mycket som hör julen till faktiskt kan vara farligt för husdjuret. Är du dessutom nybliven hund- eller kattägare är det extra bra veta hur du kan julsäkra hemmet.

- Julen innebär ofta lite fler risker för husdjuret då man kanske pyntar med julblommor, ställer fram godsaker på borden, tänder levande ljus och ställer bulldegen på jäsning. Just förgiftning hos hundar och katter är extra vanligt kring julhelgerna, säger Rebecka Frey, veterinär på AniCura.

Medan vi människor gärna frossar i choklad och julmat är det inget som hunden eller katten ska erbjudas. Choklad är exempelvis giftigt för hundar och alltför fet och salt mat passar inte alls i matskålen för vare sig hund eller katt.

- Det är lätt att lockas av att vilja skämma bort sitt husdjur lite extra, särskilt under högtider, men få är medvetna om hur liten mängd av olika sorters mat som krävs för att hunden eller katten ska få i sig för många kalorier och för mycket fett. Idag är 25–40 procent av alla hundar i Sverige överviktiga och drygt var fjärde katt, säger Rebecka Frey.

Andra risker för husdjuren, förutom mat, är presentsnören och glitter samt julväxter av olika slag.

- Framför allt katter gillar att tugga på växter om de får möjlighet. Därför kan det vara bra att fundera på var man placerar exempelvis hyacinter och amaryllis som är giftiga för katten, säger Rebecka Frey.


AniCuras bästa tips för en säker och mysig jul:

1. Ge inte hunden eller katten några överblivna godsaker från julbordet. För en hund eller kattmage kan fet mat utlösa allvarliga mag-tarmbesvär. Lök och vitlök är även farligt för hundar.

2. Se upp med chokladasken. I choklad finns ett ämne som är giftigt för hundar. Att lämna en öppnad chokladask på soffbordet kan därför vara livsfarligt för hunden.

3. Se upp med glitter och presentsnören eftersom de lätt kan fastna i mage/tarm.

4. Ställ granen på ett lämpligt ställe. Julgranskulor i glas kan skära sönder djurets tassar och granbarr är svårsmälta för både hund och katt. Julgransbelysningen bör också sitta utom räckhåll för nyfikna husdjur.

5. Tänk på levande ljus som kan lätt ramla omkull av en viftande hund eller kattsvans. Ställ alltid ljus så högt att husdjuret inte kan komma åt dem, och lämna aldrig djuret obevakat i ett rum med levande ljus.

6. Var aktsam med julblommorna: Hyacinter, amaryllis, julstjärna, och julros är giftigt för både hund och katt.

7. Lämna inte en jäsande bulldeg framme. Kan på några sekunder bli ett lockande byte för en hund som kan drabbas av akuta magproblem. Russin är dessutom giftigt för både hund och katt.

Fler nyheter

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.