Omtanke är inte lika med en köttbulle

Det är inte bara vi människor som blir allt tyngre och orörligare. Samma sak gäller för våra fyrbenta kompisar – och de har inte möjlighet att styra över sin situation. Därför är det upp till oss människor att våra husdjur äter rätt och får regelbunden motion. Vi vet alla att små godsaker med tiden ger övervikt som kan vara svår att bli av med. Och i långa loppet påverkar det djurets allmänna hälsa och livslängd negativt. Därför fokuserar vi inom AniCura lite extra på kom i form veckor under hela mars.

Övervikt och fetma är ett stort problem för hundar och katter i västvärlden. Det uppskattas att uppemot hälften av alla hundar och katter är överviktiga.

Precis som hos människor kan övervikt ge upphov till välfärdssjukdomar och förkorta djurets livslängd. Fetma hos våra djur medför ökad risk för diabetes, ledproblem, hudåkommor, nedsättning av immunförsvaret och ger en ökad belastning på både inre organ och skelett. Dessvärre utgör också fetma en del av en ond cirkel, eftersom det leder till minskad benägenhet att motionera och därmed ett minskat energibehov, vilket i sin tur bidrar till att övervikten ökar.

Många tycker att det kan vara svårt att stå emot sin hunds eller katts bedjande blick, men man ska hålla i minnet att det inte bara är hunger som får ditt djur att tigga mat. En del djur är väldigt matglada eller äter av gammal vana. När hunden eller katten tigger, gå hellre en extra promenad eller lek med den, så upptäcker du kanske att detta är en minst lika god belöning för dem som en godbit eller extra mål mat.

Läs mer om övervikt på hund och på katt och vad du som djurägare själv kan göra för att ditt djur ska gå ner i vikt. 

Fler nyheter

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.