AniCura Djursjukhuset Albano opererar med ACDO-teknik

En av hundens vanligaste medfödda hjärtsjukdomar är PDA, Persisterande ductus arteriosus som består av ett kärl som inte tillbakabildas efter fosterstadiet. Hjärtfelet leder oftast till hjärtsvikt i tidig ålder om det inte åtgärdas. På AniCura Djursjukhuset Albano var man först i Norden med att använda en helt ny operationsteknik för den här typen av åkommor.

Tidigare har patientens bröstkorg öppnats, via en lateral thoracotomi, det felaktiga kärlet har dissekerats fram och isolerats och slutligen ligerats av med icke resorberbar tråd. En operation som oftast är effektiv, men medför relativt stor smärta och större risk för komplikationer som blödningar, sårinfektioner, pneumothorax och ibland även nervskador.

Kardiolog Einar Johard, på AniCura Djursjukhuset Albano, utför numera rutinmässigt operationer av missbildade blodkärl med ACDO-teknik (Amplatz Canine Duct Occluder). En kateter förs smidigt in via ljumsken och täpper till det felaktiga kärlet, utan större besvär för patienten.

Operationstekniken innebär ett betydligt mindre ingrepp på  ett 4-5 cm sår i ljumsken istället för en öppning av bröstkorgen, vilket ger kortare operationstid, betydligt mindre smärta för patienten samt mycket lägre risk för komplikationer.

ACDO-tekniken ligger helt i linje med AniCuras satsningar på högspecialiserad vård och Johard med kollegor ser fram emot ett ökat patientsamarbete med övriga djursjukhus och kliniker inom AniCura, både i Sverige och övriga Norden.

Så här går operationen till:

Under guidning av genomlysning/fluoroskopi förs katetern in, via ljumsken, upp i arteria femoralis och vidare till aorta. Katetern förs sedan ned i PDA’n och därefter förs ett instrument, ACDO (Amplatz Canine Duct Occluder), ned i det felaktiga kärlet. ACDO’n spärrar upp sig och täpper omedelbart till det felaktiga kärlet.

ACDO utseende på röntgen
ACDO - som det ser ut på röntgen

Angiografi efter placering av ACDO-instrument
Angiografi efter placering av ACDO-instrument

Fler nyheter

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.