Svenska husdjur hotas av välfärdssjukdomar

Uppemot varannan hund och katt är idag överviktig, vilket medför allvarliga hälsorisker. Var femte hund lider av artros, inte sällan som en följd av övervikt. Övervikt riskerar att förkorta livet på våra husdjur med flera år.

Julen är en högtid där vi inte bara unnar oss själva utan också våra husdjur lite extra mat. Men även om vi vill väl kan den extra maten vara farlig. Övervikt har blivit ett stort problem bland husdjur i Sverige. Uppemot varannan hund och katt räknas idag som överviktig. Passiva och överviktiga djur riskerar att få samma sjukdomar som människor, däribland diabetes, ledproblem och hjärtsjukdomar.

“Det kan vara svårt att som djurägare själv se att hunden eller katten blivit överviktig. Det är mycket vanligt att man ger sitt djur lite för mycket av den goda maten. Överutfodring görs alltid av välvilja men konsekvensen blir att hunden eller katten får en övervikt som kan leda till sjukdomar och ett kortare liv”, säger Göran Sjöström, chefsveterinär AniCura Kalmar Djursjukhus.

En av de vanligaste sjukdomarna som kan drabba en otränad hund eller katt är artros*. Var femte hund lider av artros. Eftersom artros kommer smygande anpassar sig ofta husdjuret till situationen och det kan därför vara svårt att upptäcka att det har ont. Av den anledningen är det viktigt att från en tidig ålder regelbundet motionera och träna sitt husdjur.

Hjälp finns att få

Det är lättare än många tror att göra något åt problemen. Med varierad och kontinuerlig träning kan många skador undvikas och djurägaren kan skapa förutsättningar för ett längre liv för sitt djur. Flera av landets veterinärer erbjuder varierade träningsformer som passar alla sorters husdjur. Det finns även enkla träningsformer som går att göra i hemmet som t ex promenad över små hinder, slalom och sitt/stå-övningar.

“Det är svårt för djurägare att själva undersöka sitt djur, istället bör djurägaren besöka en veterinär. Det är vårt ansvar som djurägare att ge djuret alla de förutsättningar som finns i form av träning, utfodring och stimulans för att djuret ska få ett hälsosamt och långt liv”, säger Göran Sjöström.

Ledbehandlingar och vattengymnastik är exempel på hur skador kan förebyggas. Det finns också olika tillbehör som balansbollar och vibrationsplattor som är både enkla och roliga för husdjur att använda.

* Artros är kroniska förändringar i en eller flera leder som medför smärta och ofta rörelsestörning

För ytterligare information, vänligen kontakta
Göran Sjöström, Chefsveterinär AniCura Kalmar Djursjukhus
E-post: goran.sjostrom@anicura.se, telefon: 0703-56 48 70

Charlotta Warnhammar, Group Communication & Marketing Director AniCura
E-post: charlotta.warnhammar@anicuragroup.com, telefon: 0706-35 65 60

Olika träningsformer för ditt husdjur

Stabilitetsträning handlar om att stärka muskulaturen i bål/rygg samt att aktivera de små musklerna i kroppen. Stabilitetsträning används bland annat i rehabiliteringssyfte och då främst med hjälp av en balanskudde eller en luftmadrass.

Balansövningar – som kan hjälpa hunden eller katten är balansgång på stockar, stenar eller stubbar under promenaden. De brukar ofta uppskatta de här övningarna och med lite träning kan hunden skickas iväg mellan olika stenar så får den motion samtidigt. Belöna med ett låg kalorifoder/godis.

Vattengymnastik – Träningen i vatten stärker hela den längsgående ryggmuskulaturen och benmuskulaturen och stimulerar hela rörelseapparaten, samtidigt som den är avslappnande. Träningen kan ske i en så kallad ”Water treadmill” som är en vattenburen träningsanläggning, främst anpassad för hund, där hunden går på ett rullband i vatten eller i form av simning i pool på vinterhalvåret eller i hav och sjö under sommaren.

Fysisk träning som skidåkning, drag, cykling, backträning och skogspromenader i lite svårare terräng är några exempel på aktiviteter som kan hjälpa hunden att komma i form. Det är viktigt med successiv uppträning så inte djuret blir överansträngt i början.

Tror du att ditt husdjur lider av artros?

Tidigt i utvecklingen av artros är det vanligt att djuret haltar av och till. Senare kan smärtan bli mer kontinuerlig, även i vila. Det kan visa sig genom att djuret inte kommer till ro och byter ställning, vankar omkring på natten, och flåsar.

Andra symtom kan vara:

  • Ovillig att leka eller kommer efter vid promenad
  • Smärta vid beröring
  • Ändrar sitt beteende
  • Slickande och gnagande på utsatta kroppsdelar
  • Trötthet
  • Minskad aptit
  • Ökad oro

Kontakta alltid en veterinär om du är osäker kring ditt djurs hälsa.

Om AniCura

Vi på AniCura erbjuder modern och högkvalitativ djursjukvård och har 270 djurkliniker och djursjukhus i Europa. Vi skapar trygghet för djurägare genom hög tillgänglighet och patientsäkerhet. Våra 5 500 passionerade medarbetare tar varje år hand om två och en halv miljoner patienter. AniCura är en erkänd utbildnings- och remissinstans.

Vår vision är att tillsammans skapa framtidens djursjukvård genom en säker vård av hög kvalitet och god tillgänglighet. I Sverige sträcker sig AniCura från Åre i norr till Malmö i söder vilket ger en hög tillgänglighet i form av akutsjukvård och dygnet runt vård i hela landet.

Mer information på www.anicuragroup.com

Fler nyheter

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.