Othello är Årets sociala tjänstehund

Sedan 2011 har border collien Othello tillsammans med Öystein Johannessen arbetat som vårdhund på äldreboende i Stockholm och hjälpt de boende att få en bättre livskvalitet. Nu belönas hans arbete med utmärkelsen Årets sociala tjänstehund 2015.

Historien om Othello började med att Öystein Johannessen, som då arbetade som sjukgymnast med egen klinik, bestämde sig för att skaffa hund.

"Jag hade inte haft hund tidigare och gjorde som man absolut inte ska göra – jag googlade på internet efter valp och såg en bild på en border collie", berättar Öystein med ett skratt.

"Han påminde mig om en grannhund från min barndom och jag tänkte att en sådan hund vill jag ha!"

Öystein kontaktade svenska uppfödare som frågade hur många får han hade och när han sa att han inte hade några alls och bodde i en tvåa i stan så var dörren stängd. I Danmark fick han dock kontakt med en uppfödare som tyckte att han visst kunde få köpa sig en border collie, så länge den inte blev lämnad på soffan. Öystein började träna agility och lydnad med Othello och efter fyra år så började de med fårvallning.

"I dag kan jag hålla med om att en border collie bör få valla får, säger Öystein. Eftersom han får utlopp för vallningsinstinkten under kvällar och helger klarar Othello att vara lugn och stilla under arbetet. Just att hålla sig lugn och inte stressa upp sig, även om de boende ibland beter sig lite underligt på grund av till exempel neurologiska störningar, är en av Othellos viktigaste egenskaper som vårdhund."

Den allra viktigaste egenskapen är hans stora sociala förmåga.

"Othello är bekväm med alla, vare sig det är drottningen eller en hemlös, säger Öystein. Dessutom är han en smart hund som lär sig väldigt snabbt och han är en oerhört rolig arbetskamrat", fortsätter Öystein.

Ett särskilt minnesvärt fall där Othello visat på vilken tillgång en hund kan vara i vården gällde en boende som var gravt demenssjuk, med aggressivt beteende som gjorde omvårdnadsarbetet svårt. Tillsammans med Othello var hon dock lugn och glad. När kvinnan bröt benet och hamnade på ett akutsjukhus slutade hon att äta och dricka och vårdpersonalen kände att situationen gled dem ur händerna. I journalerna kunde de se att en hund använts på äldreboendet och de bad Öystein och Othello att komma. När kvinnan sedan fick träffa Othello var det första hon sade: "Var har du varit?", i sträng ton till Othello. Han hoppade upp i sängen och lade sig bredvid kvinnan och strax efter började hon att äta och dricka igen.

"Jag vill nog påstå att hon inte hade överlevt om det inte varit för Othello", säger Öystein som berättar att det sker små mirakel varje dag i arbetet med Othello.

I dag arbetar Öystein Johannesen på landets största privata vårdföretag med att strukturera verksamheten och införa sociala tjänstehundarpå äldreboenden över hela landet. Han arbetar dock fortfarande ute i verksamheten med Othello och håller också på att lära upp sin nya hund Bellman, som ska ta över efter Othello.

Juryns motivering

Othello skänker lust, glädje och lugn till många ensamma äldre genom sitt arbete på äldreboenden. Tillsammans med sin ägare, Öystein Johannessen, motiverar Othello de äldre till värdefull träning som gör vardagen lättare och mer meningsfull.

Othello och hans ägare har också varit mycket delaktiga i utbildningen av personal inom äldreomsorgen, till exempel vid Silviahemmet för dementa.

Företaget Vardaga där Othello och hans förare Öystein arbetar har som målsättning att de boenden som så önskar ska kunna få en hund, antingen de vill ha en besökshund, vårdhund eller en terapihund. Othellos och Öysteins mål i sitt dagliga arbete är att hjälpa människor till en bättre och rikare vardag.

Juryn har bestått av Lena Heimlén, Assistanshundsrådet samt Ulf Uddman och Hans Rosenberg, Svenska Kennelklubben.

Träffa Othello på Stockholm Hundmässa

Othello och Öystein Johannessen kan ses på Stockholm Hundmässa lördagen den 12 december på Stockholmsmässan i Älvsjö. Othello belönas med en medalj och ett smaskigt ben samt en skön säng från Biabädden och 1 års foder från Royal Canin. På Stockholm Hundmässa kommer även Årets polishund, Årets bragdhund och Årets narkotikasökhund hund att få ta emot pris.

AniCura och Skandinaviska vård- och terapihundsföreningen

AniCura stödjer sedan tidigare Skandinaviska vård- och terapihundsföreningen då föreningen tillvaratar och utvecklar hundars förmåga att märkbart förbättra människors hälsa och välmående. Vi är oerhört glada för Öystein och Othello och önskar ett stort grattis!

Fler nyheter

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.