God jul och gott djurbord

Julen är äntligen här och festmåltiderna avlöser varandra, men för våra sällskapsdjur kan julens frestelser innebära livsfara. Varje år behandlas dussintals chokladförgiftade hundar och glitterätande katter hos landets veterinärmottagningar, men det går att låta hunden eller katten delta i festligheterna på ett säkert sätt.

”Grundinställningen är att hundar och katter mår bäst av att äta foder anpassat för dem. Men en dag per år vill man kanske dela med sig av julbordets läckerheter och då kan det vara bra att känna till vad som är lämpligt för en fyrbening. Djuren är som folk är mest - en del har mer eller mindre plåtmage, en del har känslig mage och en del är till och med allergiker”, säger Karin Löfqvist, specialist i hundens och kattens sjukdomar och chefsveterinär vid AniCura Djursjukhuset i Hässleholm.

Många av rätterna på julbordet är mycket feta och även om fett är en bra energikälla för hundar och katter är det lätt att det blir för mycket av det goda. I värsta fall kan en fettrik måltid orsaka inflammation i bukspottskörteln hos vissa hundar. Det är viktigt att endast ge små smakbitar av julmaten – inte en hel portion. Förutom choklad ska man även undvika ett ge mat som innehåller lök, russin eller mycket salt. Här är några tips på rätter som kan platsa på det djurvänliga julbordet:

  • Skinka utan fett eller svål
  • Lutfisk
  • Lax utan ben
  • Prinskorv 
  • Köttbullar som inte innehåller lök
  • Ägghalvor
  • Vörtbröd utan russin
  • Risgrynsgröt går bra om inte djuret är känslig för mjölkprodukter

”Precis som tandläkaren får bråda tider var jul med knäckfrakturer och plomber förlorade i kola, behandlar vi veterinärer dussintals chokladförgiftade jyckar och opererar ut minst ett par meter julgransglitter från katter. Katter är även förtjusta i andra typer av snören, och för dem är paketöppnandet en högtidsstund som kan få olyckliga följder”, säger Karin och tipsar om att snabbt städa undan julklappsnörena i samband med paketöppnandet eller allra helst undvika snören helt. Har man en hund som vill kalasa på julgodiset är det viktigt att känna till att även sockerfritt godis kan utgöra en fara, framför allt om det innehåller sötningsmedlet xylitol.

Mer information om mat och växter som kan utgöra en risk för husdjuren finns här samt hos Giftinformationscentralen.

Skulle olyckan vara framme eller om ditt djur inte följer dessa dietråd, kontakta ditt djursjukhus.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Karin Löfqvist, chefsveterinär AniCura Djursjukhuset i Hässleholm, +46 703 270 231
Charlotta Warnhammar, Group Brand Director AniCura, +46 706 356 560

Fler nyheter

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.