Döm hunden efter håren i påsk

De närmaste veckorna står hud och päls i fokus hos oss på AniCura. Eftersom många av våra hundar inleder badsäsongen i påsk vill vi därför passa på att informera om ett hudproblem som kan drabba badande hundar, nämligen fukteksem – hur det ser ut, vad man kan göra åt det och när man bör uppsöka veterinär.

Fukteksem, även kallat hot spot eller våteksem, är en vanlig form av akut ytlig hudinfektion hos hund som uppstår lokalt i huden. Alla raser kan drabbas, men fukteksem är mer vanligt förekommande hos hundar med lång och/eller tät päls. Fukteksem kan ha många olika bakomliggande orsaker, såsom parasiter (loppor, löss, fästingar), allergier eller tät och fuktig päls.

Fukteksem yttrar sig oftast som kladdiga, variga, hoptovade och ömmande områden i huden som vanligtvis vätskar sig och är ilsket röda. Fukteksem blossar upp snabbt, ibland över en natt, och kan klia och smärta avsevärt. Typiska platser för fukteksem är kinder, nacke/hals, rygg, lår och svansrot.

För att förebygga fukteksem är det bra att hålla pälsen tovfri och torr. Kontrollera att hunden inte bär på ohyra (loppor, löss eller fästingar), eller har små sår som kan vara början till fukteksem. Att hindra hunden från att bada kan vara svårt under sommarhalvåret. Tänk på att en päls som känns torr på ytan kan vara genomblöt närmast huden. I ett tidigt stadium av fukteksem kan inflammationen stoppas och läka ut om pälsen rakas och tvättas med bakteriedödande medel, exempelvis klorhexidin.

Veterinär bör kontaktas om infektionen sprids eller hunden har påtagligt ont av eksemet. Behandling består i första hand av att pälsen över hudförändringen rakas bort med en flera centimeters marginal utanför eksemet. Fukteksem kan vara relativt smärtsamt, varför lugnande preparat ibland behövs inför rakning och behandling. Hunden bör ha krage för att inte kunna slicka, klia och förvärra fukteksemet. Ofta behöver hunden få smärtstillande behandling.

Hundar som har återkommande problem med fukteksem bör utredas för att ta reda på underliggande orsak, så att återfall kan förhindras.

Mer läsning om detta och andra hudproblem finns på http://anicura.se/fakta-och-rad/hund/. Eller besök någon av våra verksamheter om du har frågor om ditt djurs hud och päls – i april är det utsidan som räknas!

Om AniCura

Vi på AniCura erbjuder modern och högkvalitativ djursjukvård och har 270 djurkliniker och djursjukhus i Europa. Vi skapar trygghet för djurägare genom hög tillgänglighet och patientsäkerhet. Våra 5 500 passionerade medarbetare tar varje år hand om två och en halv miljoner patienter. AniCura är en erkänd utbildnings- och remissinstans.

Vår vision är att tillsammans skapa framtidens djursjukvård genom en säker vård av hög kvalitet och god tillgänglighet. I Sverige sträcker sig AniCura från Åre i norr till Malmö i söder vilket ger en hög tillgänglighet i form av akutsjukvård och dygnet runt vård i hela landet.

Mer information på www.anicuragroup.com

Fler nyheter

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.