Du ringer in och bokar tid för avlivning av ditt djur. Eftersom vi vet att det ofta är ett svårt beslut brukar det gå att få tid samma dag om du önskar det, men har du speciella önskemål är det en fördel om du har lite framförhållning. Om du inte brukar gå med ditt djur hos oss och vi känner till ditt djurs historia brukar vi ställa frågan varför ditt djur ska avlivas då vi ogärna avlivar friska djur.

När du kommer till djursjukhuset anmäler du dig i receptionen. Vi tar betalt av dig före avlivningen för att du skall slippa detta efter det att din katt fått somna in. I det fall du vill ha ett livintyg att skicka till ditt försäkringsbolag uppskattar vi att du säger till om detta i samband med att du bokar tid. Ofta krävs det veterinärundersökning undersökning av katten för att avgöra hur sjukt ditt djur är och kunna skriva ett intyg. Kontakta gärna ditt försäkringsbolag innan så inga oklarheter behöver uppstå efteråt.

På djursjukhuset i Norsholm försöker vi använda särskilda rum för avlivning med separat in- och utgång så att ni slipper passera reception och väntrum efteråt. på filialen i Kneippen så finns inte den möjligheten så där får du passera väntrummet på väg in och ut.

Väl inne på rummet och när ni känner er redo får katten oftast en spruta med en överdos av sömnmedel direkt i buken. En del katter somnar in mer eller mindre omedelbart medan det kan ta upp till 20 minuter för vissa katter att somna in. Det går även att lägga en kanyl och ge sömnmedlet direkt intravenöst ( i blodet) men då de flesta katter oftast inte tycker om att vara fasthållna upplever vi det som lugnare att ge sprutan direkt i buken. Vi ger sällan lugnande medel då många katter mår illa av detta. Om du har några önskemål runt detta tala bara om det för oss.

Veterinären kontrollerar efteråt att hjärtverksamheten och andningen upphör.
De flesta djurägare väljer att vara med under avlivningen och är tacksamma för att de varit det. Du får stanna kvar med din katt efteråt så länge som du känner att du behöver.

Det finns tre alternativ efter avlivningen:
Ta med katten hem och begrava den hemma (var noga med att kontrollera med kommunen om det är tillåtet där du bor)

Kremera katten med så kallad allmän kremering – katten kommer då att kremeras och spridas i minneslunden på Smådjurskrematoriet.

Kremera katten med så kallad separatkremering – katten kommer då att kremeras separat och du får tillbaka askan i en träurna.

Katten förvaras i frys innan den skickas för kremering till Kullsäters Smådjurskrematorium utanför Rimforsa. Vid separat kremering så meddelar vi dig per telefon när askan kommit i retur, detta tar vanligtvis ca 2 veckor. Därefter kan du hämta askan hos djursjukhuset. Du kan även välja att få urnan hemskickad mot en avgift, detta säger du i så fall till om vid avlivningen.