Du ringer in och bokar tid för avlivning av ditt djur. Eftersom vi vet att det ofta är ett svårt beslut brukar det gå att få tid samma dag om du önskar det, men har du speciella önskemål är det en fördel om du har lite framförhållning. Om du inte brukar gå med ditt djur hos oss och vi känner till ditt djurs historia brukar vi ställa frågan varför ditt djur ska avlivas då vi ogärna avlivar friska djur.

I det fall du vill ha ett livintyg att skicka till ditt försäkringsbolag uppskattar vi att du säger till om detta i samband med att du bokar tid. Ofta krävs det veterinärundersökning undersökning av hunden för att avgöra hur sjukt ditt djur är och kunna skriva ett intyg. Kontakta gärna ditt försäkringsbolag innan så inga oklarheter behöver uppstå efteråt.

På djursjukhuset i Norsholm försöker vi använda särskilda rum för avlivning med separat in- och utgång så att ni slipper passera reception och väntrum efteråt. På filialen i Kneippen så finns inte den möjligheten så där får du passera väntrummet på väg in och ut.

Väl inne på rummet och när ni känner er redo får hunden en spruta med lugnande medel. Det tar cirka 15-20 minuter för hunden att bli trött och du får då tid att sitta tillsammans med din hund i lugn och ro. Därefter lägger sköterskan eller veterinären en kanyl i ett framben. En överdos av sömnmedel sprutas sedan in i blodet och hunden somnar in lugnt och stilla.

Veterinären kontrollerar så att hjärtverksamheten och andningen upphör.
De flesta djurägare väljer att vara med under avlivningen och är tacksamma för att de varit det. Du får stanna kvar med din hund efteråt så länge som du känner att du behöver.

Det finns tre alternativ efter avlivningen:
Ta med hunden hem och begrava den hemma (var noga med att kontrollera med kommunen om det är tillåtet där du bor)

Kremera hunden med så kallad allmän kremering – hunden kommer då att kremeras och spridas i minneslunden på Smådjurskrematoriet.

Kremera hunden med så kallad separatkremering – hunden kommer då att kremeras separat och du får tillbaka askan i en träurna.

Hunden förvaras i frys innan den skickas för kremering till Kullsäters Smådjurskrematorium utanför Rimforsa. Vid separat kremering så meddelar vi dig per telefon när askan kommit i retur, detta tar vanligtvis ca 2 veckor. Därefter kan du hämta askan hos djursjukhuset. Du kan även välja att få urnan hemskickad mot en avgift, detta säger du i så fall till om vid avlivningen.

 

Du kan läsa ytterligare information på Anicuras hemsida och det finns även ett filmklipp om hur en avlivning kan gå till följ denna länk.