Det är ett viktigt ansvar att fatta beslutet om avlivning när tiden är inne. Tveka inte att kontakta veterinär om du vill få en bedömning av ditt djurs hälsotillstånd och prognos, eller bara ha någon att rådgöra med.

Nässjö

Storgatan 44B 571 32 Nässjö
Hitta hit 0380-10065

Personalen hos oss gör alltid sitt bästa för att den sista stunden ska bli så fin som möjligt, både för dig som djurägare och ditt djur. Vi vet hur viktigt det kan vara att ta sig tid att lyssna, eller bara finnas där som ett stöd när det är dags att ta farväl. Tillsammans med Kullsäters smådjurskrematorium kan vi ge dig råd om hur din vän ska få sin sista vila. För att få svar på frågor och funderingar är du välkommen att kontakta oss på telefon 0380-10065.

Nedan följer lite information om vad du som djurägare kan välja att göra med din vän efter att den har somnat in...

 

Hund

 • Avlivning där man själv efter avlivningen tar hand om sitt djur för begravning/kremering: 1175 kr

Hund med gruppkremering
(vid gruppkremering kremeras djuret tillsammans med andra djur och deras aska sprids i en minneslund)

 • <25 kg: 1780 kr
 • >25 kg: 1965 kr

Hund med separat kremering
(vid separat kremering kremeras djuret enskilt och askan samlas i en urna som du som djurägare sedan får hämta hos oss och ta med dig hem)

 • <25 kg: 3120 kr
 • >25 kg: 3325 kr


Katt

 • Avlivning där man själv efter avlivningen tar hand om sitt djur för begravning eller kremering: 900 kr
 • Avlivning med gruppkremering: 1250 kr
 • Avlivning med separat kremering: 2780 kr


Övriga smådjur

 • Avlivning smådjur (marsvin, hamster m.fl.): 216 kr
 • Avlivning smådjur med gruppkremering:
  (<1kg ingen kremeringskostnad): 450 kr
 • Avlivning smådjur med separat kremering: 1700 kr
 • Avlivning kanin: 394 kr
 • Avlivning kanin med gruppkremering:
  (<1kg ingen kremeringskostnad): 680 kr
 • Avlivning kanin med separat kremering: 1930 kr

Att hjälpa ett djur att somna in är en av veterinärens viktigaste uppgifter, och vi tar stor hänsyn till djurägarens önskemål och djurets behov för att stunden ska bli så fin och stressfri som möjligt.

Inför besöket

Innan ett beslut tas om avlivning kan djurägare som så önskar få ett besök för rådgivning och undersökning av hunden eller katten. Vanligtvis bokas en veterinärtid för avlivning, men ibland kan ett sjukdomsförlopp gå så fort att en akuttid blir det enda alternativet.

Vem kan vara med?

De flesta väljer att vara med under insomnandet men för en del kan det vara svårt. Alla beslut respekteras. Om djurägaren avstår från att vara närvarande går det bra att se katten eller hunden igen efter insomnandet.

Barn får också vara med vid avlivning om någon finns där för att ta hand om deras sorg. Barn reagerar vanligtvis rationellt och kan oftare ta det bättre och lättare än vad vuxna gör. Däremot kan det vara jobbigt för dem att se sina föräldrar ledsna. Att visa och dela sin sorg kan vara ett sätt att komma varandra nära och en bra grund för att bearbeta den. Barn behöver vanligtvis också få prata om det som har inträffat på ett sakligt sätt för att kunna bearbeta sorgen.

Hur går en avlivning till?

Tillvägagångssättet kan skilja sig något åt för hundar och katter. Vanligtvis ges först en lugnande spruta.

Efter att hunden har blivit trött, injiceras en större mängd narkosmedel via en kateter i ett blodkärl. Hunden somnar in lugnt och stilla och inom en kort stund slutar hjärtat att slå. Det är normalt sett inte förknippat med någon smärta eller några andra otäcka upplevelser. På katt och smådjur kan sömnmedlet ibland injiceras direkt i buken, och de reagerar vanligtvis inte på injektionen. Ibland somnar de in på en gång, men för en del kan det ta upp till 15-30 minuter.

Veterinären säkerställer att hjärtverksamheten och andningen har upphört efteråt. Det går bra att stanna kvar en stund med sitt djur efter avlivningen.

Vad händer efter avlivningen?

Direkt efter avlivningen förvaras kroppen i kyl eller frysrum precis så som människokroppar hanteras, i väntan på att föras till ett krematorium.

Kremering

Vid vanlig kremering tas flera djur om hand samtidigt. Vid separat eller enskild kremering får djuret en särskild märkning och hanteras enskilt under hela processen. Kremering sker i en ugn som rengörs mellan användningarna. Askan levereras i en urna som kan hämtas hos veterinären inom några veckor. Det är helt riskfritt att begrava eller sprida askan efter den kremerade katten eller hunden.

Djurägaren kan även få ta med sitt djur hem för att ordna en egen begravning. Kontrollera med kommunen om det är tillåtet att begrava katt eller hund på tomten. Det är oftast inte tillåtet att begrava djur inom stadsplanerat område, dock finns det ett antal djurkyrkogårdar som tar emot kremerade husdjur.

Vid begravning hemma kan speciella minnesstenar beställas från olika företag.

Nässjö

Storgatan 44B 571 32 Nässjö
Hitta hit 0380-10065