Reproduktionsmottagning

På reproduktionsmottagningen kan du få hjälp med utredning och behandling av medicinska tillstånd kopplade till reproduktionsorganen.

Ludvika

Köpmansgatan 28 771 32 Ludvika
Hitta hit 0240-701 11

Hos oss kan vi erbjuda nedan diagnostik:

Progesteron

Vi utför provtagning för att analysera hormonet progesteron i blodet, för bland annat bestämning av optimal parningstidpunkt. Provet skickas till AniCura Falu Djursjukhus och ni får vanligtvis svar dagen efter. Felaktig parningstidpunkt är den vanligaste orsaken till att tiken går tom.

Vaginalutstryk

Ett vaginalutstryk är en undersökning av cellerna i tikens vaginalslemhinna. En tops rullas mot vaginalslemhinnan i syfte att samla in celler som sedan stryks av mot ett objektglas, där de färgas så att de olika celltyperna kan identifieras. Vaginalutstryk kan användas för att bestämma var i löpcykeln tiken befinner sig eller då man misstänker sjukdomstillstånd i vagina. Ofta tas vaginalutstryk under den period då tiken beräknas närma sig ägglossning.

Ultraljudsundersökningar

Vi har även möjlighet till enklare ultraljudsundersökningar för bland annat dräktighetskontroll med bedömning av foster, kontroll av valpar i samband med förlossning.

Fertilitetsutredning tik

Om tiken har varit svår att para eller få dräktig kan en fertilitetsutredning utföras. Veterinären gör då en undersökning för att kunna upptäcka sådant som skulle kunna försvåra en parning eller valpning, exempelvis förträngningar eller missbildningar. I samband med undersökningen tas ofta ett vaginalutstryk och/eller progesteronprov. Vidare undersöknning av könsorganens utseende kan göras med hjälp av ultraljud - ni remitteras då till AniCura Falu Djursjukhus.

Vid tjuvparning

Om tiken blivit tjuvparad finns möjlighet att framkalla abort genom medicinsk behandling. Ett hormonpreparat ges i injektionsform två gånger med 24 timmars mellanrum och följs upp med en ultraljudsundersökning av livmodern för att kontrollera att behandlingen har haft önskad effekt.

Ludvika

Köpmansgatan 28 771 32 Ludvika
Hitta hit 0240-701 11