Träning i vatten kan ske i en så kallad ”water treadmill” som är en vattenburen träningsanläggning, främst anpassad för hund, där hunden går på ett rullband i vatten. Vattennivån och hastigheten på bandet varieras beroende på typ av skada och hundens ålder och dagsform.

Läckeby

Örntorp 201 395 98 Läckeby
Hitta hit 0480-42 97 00

Hos oss på AniCura Läckeby Djursjukhus rehabiliteringsavdelning har vi en watermobilizer, som är som ett stort badkar med ett gåband i botten. Vattennivån och hastigheten på bandet varieras beroende av skada, ålder och dagsform hos patienten. På mobilizern kan vi öka motståndet ytterligare genom jetstrålar i framkant, samt att bandet är höjbart i framkan. Långsidorna är av glas så man kan studera patientens rörelser optimalt. Vanliga tillstånd eller skador som ofta rehabiliteras med bland annat vattenträning är: diskbråck, artros, osteochondros, korsbandsskador, sen/ligamentskador, övervikt med flera.

Våra certifierade fysioterapeuter för smådjur är:
Veterinär; Monica Landström
Djursjukskötare Jenny Arvholm och Matilda Boysen-Lindeborg.

Vattnet avlastar lederna, samtidigt som det ger ett motstånd, vilket ökar med hastigheten på rörelsen. Tack vare att vattnet avlastar vikten från hundens leder kan hundens rörelsemönster ändras.

Vattnet ger även viss stabilitet, vilket är en stor fördel för patienter med dålig balans, t ex vid ryggskador. Träningen i vatten stärker hela den längsgående ryggmuskulaturen och benmuskulaturen mycket effektivt och stimulerar hela rörelseapparaten, samtidigt som den är avslappnande.

Fördelen med water treadmill, jämfört med simning, är att hunden måste använda alla fyra ben och inte bara arbeta med frambenen. Hastighet och motstånd kan också regleras med hjälp av vattennivån, vilket ger en mer styrd träning. Eftersom träningen kan regleras på flera sätt, blir den individuellt anpassad, vilket ökar förutsättningarna för en bra rehabilitering.

Denna typ av träning passar både som rehabilitering efter skador och för friska hundar som behöver träna upp kondition, styrka eller gå ner i vikt.

Water treadmill är ett mycket bra alternativ även för hundar som inte är så förtjusta i att bada då de känner en viss trygghet av att hela tiden ha markkontakt. Efter en lugn introduktion brukar även hundar som ogillar vatten, vänja sig vid treadmillen.

Läckeby

Örntorp 201 395 98 Läckeby
Hitta hit 0480-42 97 00