Behovet av blod är lika stort hos djur som hos människor och blodtransfusion kan utgöra skillnaden mellan liv och död. För att alltid kunna erbjuda våra svårt sjuka patienter livsviktig behandling med blodprodukter behöver vi hjälp från sällskapsdjur och deras ägare med att kontinuerligt fylla på blodbanken.

Läckeby

Örntorp 201 395 98 Läckeby
Hitta hit 0480-42 97 00

AniCura Läckeby Djursjukhus har sedan 2010 utvecklat en blodbank för hundar. Vi har ett lager av olika blodprodukter så vi kan ge ännu mer avancerad djursjukvård dygnet runt årets alla dagar.

Vi är ständigt på jakt efter hundar som är lämpliga blodgivare. Om du har en hund som du vill ska bli blodgivare är du varmt välkommen att kontakta oss!

För att din hund ska kunna lämna blod krävs att din hund:

  • väger minst 28 kg och normalviktig.
  • är mellan 1-4 år vid första hälsoundersökningen.
  • är frisk och inte stå på regelbunden medicinering.
  • har ett lugnt temperament
  • ska kunna ligga stilla på sidan under ca 5-10min.
  • inte haft valpar eller planeras att bli dräktig.
  • ej haft den fästingburna sjukdomen Anaplasma.
  • är född och uppvuxen i Sverige och ej planerar att vistas utomlands.
  • är vaccinerad mot valpsjuka och parvo för senast tre år sedan.

Skicka gärna ett mail till lackeby.blodgivare@anicura.se så kontaktar vi dig. Tack för att du vill vara med och rädda liv!

Blodtransfusion

Blodprodukter ges intravenöst och används bara i akuta fall eller nödlägen. Beroende på vad djuret lider av kan olika blodprodukter ges. Djur som behandlas för anemi (blodbrist), stora blodförluster vid exempelvis trafikskador eller andra tillstånd då syretillförseln till vävnaderna är nedsatt får vanligtvis röda blodkroppar. Plasma används bland annat vid förgiftningar, brännskador samt vid behandling av koagulationsrubbningar som exempelvis vid råttgiftsförgiftning eller leversjukdom.

Innan, under och efter transfusionen övervakas det mottagande djuret mycket noggrant. Man kontrollerar djurets temperatur, urin, puls, andningsfrekvens och slemhinnefärg enligt ett särskilt transfusionsschema.

Ge blod - en frivillig och livsviktig insats

Eftersom bloddonationer är en frivillig insats från djurägare med en önskan att hjälpa oss att rädda liv utgår ingen ekonomisk ersättning. Våra blodgivare får istället kompensation i form av en årlig hälsoundersökning.

En blodtransfusion kan rädda livet på vilken hundras som helst men vissa hundraser passar bättre än andra för blodtappning, däribland boxer, flatcoated retriever, greyhound, rhodesian ridgeback, riesenschnauzer, schäfer samt dobermann. Anledningen till detta är att dessa raser ofta är "negativa", det vill säga att de saknar en specifik antikropp som kan ge farliga transfusionsreaktioner. De hundarna fungerar därför som universaldonatorer.

Läckeby

Örntorp 201 395 98 Läckeby
Hitta hit 0480-42 97 00