Bråck uppstår när ett organ eller en vävnad buktar ut genom en försvagning eller öppning i muskulaturen eller bindväven som ska hålla organet på plats.

Kungsbacka (Kungskliniken)

Borgåsliden 30 434 39 Kungsbacka
Hitta hit 0300-579 000

På AniCura Kungskliniken har vi en modern operationsavdelning.

Vi har en stor och luftig förberedelsesal där djuret sövs i lugn och ro. Vi har två stora och moderna operationssalar med möjlighet till de flesta typer av operationer.

Bråck kan vara medfödda eller uppkomma senare i livet, då ofta i samband med trauma. Bråcköppningen (eller bråckporten) sluts inte av sig själv utan kan behöva opereras för att förhindra komplikationer till bråcket. Beroende på var bråcket sitter och hur stor öppningen är kan komplikationerna variera i allvarlighetsgrad. I värsta fall kan organ stjälpas in genom bråckporten och få strypt blodförsörjning, vilket måste tas om hand akut. 

Navelbråck är en försvagning i bukhinnan där naveln har funnits. Inguinalbråck är en försvagning i ringmuskulaturen i ljumsken. Bukbråck kan sitta var som helst på buken. Perinealbråck sitter vid ändtarmen och diafragmabråck i diafragman, det vill säga mellangärdet. 

Oavsett var bråcket sitter åtgärdas detta kirurgiskt genom att man med olika metoder återskapar en stabilitet i området så inga organ kan åka in i bråcket och orsaka problem. Navelbråck opereras ofta i samband med att djuret kastreras. 

Kungsbacka (Kungskliniken)

Borgåsliden 30 434 39 Kungsbacka
Hitta hit 0300-579 000