Avlivning och kremering

Det är ett viktigt ansvar att fatta beslutet om avlivning när tiden är inne. Tveka inte att kontakta veterinär om du vill få en bedömning av ditt djurs hälsotillstånd och prognos, eller bara ha någon att rådgöra med.

Kungsbacka (Kungskliniken)

Borgåsliden 30 434 39 Kungsbacka
Hitta hit 0300-579 000

Hur går det till hos oss?

Vi på AniCura Kungskliniken gör alltid vårt yttersta för att den sista stunden ska bli så lugn och fin som möjligt för att ditt djur ska få ett värdigt slut. När du kommer till kliniken och anmäler dig i receptionen får du skriva under en anhållan om avlivning samt visa legitimation. Vi tar betalt av dig före avlivningen så att du skall slippa detta efter det att ditt djur har fått somna in.

Efteråt kan du kan givetvis sitta kvar så länge som du vill för att ta farväl. Om du inte vill vara med under någon eller alla delar av processen så går det också bra.

Vad händer efteråt?

Du får tre alternativ att välja mellan:

  • Allmän kremering: Ditt djur blir kremerat utan att du får tillbaka askan. Ditt djur kremeras då tillsammans med andra djur.
  • Separat kremering: Ditt djur blir kremerat separat och du får då tillbaka askan i en liten träurna. Vi på kliniken meddelar dig per brev när askan kommit i retur och du är välkommen till oss för att hämta urnan. Detta kan ta upp till tre veckor.
  • Begravning: Du tar med dig ditt djur hem och begraver det. Kom ihåg att kontrollera med kommunen att det är tillåtet att gravsätta djuret där du har tänkt dig.

Vid kremering skickas djurets kropp till Flattinge Smådjurskremering.

Livintyg

Ett livintyg är ett intyg som krävs av försäkringsbolaget om ditt djur är livförsäkrat och har ett livvärde registrerat. Kontakta gärna ditt försäkringsbolag innan så inga oklarheter behöver uppstå efteråt. Innan djuret somnar in kan det krävas en undersökning av djuret så tala om för oss redan vid bokningen om ni behöver ett livintyg.

Att hjälpa ett djur att somna in är en av veterinärens viktigaste uppgifter, och vi tar stor hänsyn till djurägarens önskemål och djurets behov för att stunden ska bli så fin och stressfri som möjligt.

Inför besöket

Innan ett beslut tas om avlivning kan djurägare som så önskar få ett besök för rådgivning och undersökning av hunden eller katten. Vanligtvis bokas en veterinärtid för avlivning, men ibland kan ett sjukdomsförlopp gå så fort att en akuttid blir det enda alternativet.

Vem kan vara med?

De flesta väljer att vara med under insomnandet men för en del kan det vara svårt. Alla beslut respekteras. Om djurägaren avstår från att vara närvarande går det bra att se katten eller hunden igen efter insomnandet.

Barn får också vara med vid avlivning om någon finns där för att ta hand om deras sorg. Barn reagerar vanligtvis rationellt och kan oftare ta det bättre och lättare än vad vuxna gör. Däremot kan det vara jobbigt för dem att se sina föräldrar ledsna. Att visa och dela sin sorg kan vara ett sätt att komma varandra nära och en bra grund för att bearbeta den. Barn behöver vanligtvis också få prata om det som har inträffat på ett sakligt sätt för att kunna bearbeta sorgen.

Hur går en avlivning till?

Tillvägagångssättet kan skilja sig något åt för hundar och katter. Vanligtvis ges först en lugnande spruta.

Efter att hunden har blivit trött, injiceras en större mängd narkosmedel via en kateter i ett blodkärl. Hunden somnar in lugnt och stilla och inom en kort stund slutar hjärtat att slå. Det är normalt sett inte förknippat med någon smärta eller några andra otäcka upplevelser. På katt och smådjur kan sömnmedlet ibland injiceras direkt i buken, och de reagerar vanligtvis inte på injektionen. Ibland somnar de in på en gång, men för en del kan det ta upp till 15-30 minuter.

Veterinären säkerställer att hjärtverksamheten och andningen har upphört efteråt. Det går bra att stanna kvar en stund med sitt djur efter avlivningen.

Vad händer efter avlivningen?

Direkt efter avlivningen förvaras kroppen i kyl eller frysrum precis så som människokroppar hanteras, i väntan på att föras till ett krematorium.

Kremering

Vid vanlig kremering tas flera djur om hand samtidigt. Vid separat eller enskild kremering får djuret en särskild märkning och hanteras enskilt under hela processen. Kremering sker i en ugn som rengörs mellan användningarna. Askan levereras i en urna som kan hämtas hos veterinären inom några veckor. Det är helt riskfritt att begrava eller sprida askan efter den kremerade katten eller hunden.

Djurägaren kan även få ta med sitt djur hem för att ordna en egen begravning. Kontrollera med kommunen om det är tillåtet att begrava katt eller hund på tomten. Det är oftast inte tillåtet att begrava djur inom stadsplanerat område, dock finns det ett antal djurkyrkogårdar som tar emot kremerade husdjur.

Vid begravning hemma kan speciella minnesstenar beställas från olika företag.

Kungsbacka (Kungskliniken)

Borgåsliden 30 434 39 Kungsbacka
Hitta hit 0300-579 000