Fästinghalsband, spot-on eller tabletter?

Vilket preparat passar till just din hund eller katt?

Nuförtiden finns det många olika typer av fästingprofylax att välja mellan och det kan ibland vara svårt att veta vad man ska välja. Vi har därför sammanställt en liten guide inför fästingsäsongen. 

Spot-on-preparat -  detta är en typ av lösning med aktiv substans som kommer i engångsförpackningar. Lösning appliceras på huden och den verksamma substansen sprids sedan i fettfilmen på huden alternativt tas upp av kroppen via huden. Effekten försämras vid schamponering. Vanligaste biverkningarna är lokal reaktion vid appliceringsstället. Vid eventuella biverkningar bada hunden/katten med diskmedel och vatten. Observera att Ex-Spot är giftigt för katt och bör således inte heller användas på hundar som har nära kontakt med katter.

De spot-on preparat som finns tillgängliga:

 

Halsband - halsband med aktiv substans som utsöndras kontinuerligt under tiden som hunden har det på sig och så länge som substansen finns kvar i halsbandet. Vanligaste biverkningarna är lokala reaktioner där halsbandet sitter men neurologiska biverkningar har också rapporterats. Försvinner oftast snabbt när halsbandet avlägsnas.

De halsband som finns tillgängliga:

 

Systemisk behandling/tabletter ges som medicinering via munnen. Vanligaste biverkningarna är gastrointestinala störningar alltså kräkningar och/eller diarré, oftast övergående inom någon dag.

De systemiska behandlingar som finns tillgängliga:

Det finns också ett antal olika typer av preparat som säljs som kosttillskott och/eller produkter som säljs utanför apotek. Eftersom denna typ av preparat eller behandlingar inte är kontrollerade av läkemedelsverket är detta inget vi kan uttala oss om vad gäller effekt eller biffekt. Det är dock viktigt att tänka på att vissa saker kan vara direkt giftiga för hundar och katter te.x lök och vitlök.

Har du mer ingående frågor om ett specifikt läkemedel så går det alltid bra att kontakta läkemedelstillverkaren direkt för att få svar. 

Vill du ha ett recept utskrivet på något av ovan preparat är du varmt välkommen att ringa oss. Arvode för att skriva ut recept är 137 kr. Kostnaden faktureras av Trofast.

Vi önskar dig en skön och fästingfri sommar!