Fästinghalsband, spot-on eller tabletter?

Så undviker du fästingar i sommar!

Det finns flera olika sätt att förebygga fästingangrepp. Och tur är väl det eftersom vi alla är olika och har olika preferenser. Här nedan har vi sammanfattat vilka olika alternativ som finns. 

Spot-on

Fördelen med spot-on lösningar att de är receptfria och förhållandevis billiga samt att djuret slipper ha ett halsband på sig. Nackdelen är att vid eventuella biverkningar är det svårare att få bort preparatet (jämförelsevis med halsbanden) samt att man inte rekommenderar att barn sover  eller leker med ett nybehandlat djur. Det är viktigt att produkten appliceras på ett område där djuret inte kommer åt att slicka. Se till att djur inte slickar varandra efter behandling. Man bör undvika bad inom 2 dagar efter behandling. 

Läkemedel: Frontline, ExSpot, Prac-tic, Effipro

Halsband

Fördelen med halsbanden är att de flesta är receptfria och förhållandevis billiga. Tillåt inte barn, särskilt barn yngre än 2 år, att hantera halsbandet, leka med det eller stoppa det i sin mun. Se till att små barn inte tillåts ha långvarig intensiv kontakt, t.ex. sova, med en hund som bär halsbandet. Även om normal kontakt med vatten inte minskar effekten hos halsbandet, bör halsbandet alltid tas av innan hunden skall simma eller bada, eftersom den aktiva substansen är skadlig för fisk och vattenlevande organismer. Detta gäller dock inte för Seresto som kan badas med utan risk för djurlivet i vattnet. Hunden skall avhållas från bad under de första fem dagarna efter halsbandets applicering.

Läkemedel: Scalibor, Seresto (Receptbelagt)

Tabletter

Nu finns det även preparat i tablettform som ger hunden omedelbart skydd mot fästingar i upp till tolv veckor. Preparaten är receptbelagda och man behöver kontakta veterinär för att få ett recept utskrivet.

Eftersom detta är relativt nya preparat att det är lite för tidigt att uttala sig om biverkningar. Men än så länge verkar preparaten ha få biverkningar. De vanligaste biverkningarna var milda och i form av övergående magproblem.

Fördelen med att ge tabletter är att du inte behöver inte oroa dig för att exempelvis ett fästinghalsband ramlar av eller att dropparna i nacken tvättas bort och därmed inte ger full effekt. Det finns inte något hinder mot att bada eller schamponera sin hund. Nackdelen med fästingprofylax genom tablettgiva är att du behöver få i din hund en tablett. Du måste även kontakta veterinär för att få recept utskrivet (arvorde för recept 115 kr). 

Preparat: Bravecto, NexGard.

Vaccination

För att få skydd mot borrelia finns även valmöjligheten att vaccinera sin hund. Vaccinet heter Trilyme. Hunden vaccineras först två gånger med tre veckors mellanrum, därefter en gång per år. Revaccineringen bör för bästa effekt ske innan fästingsäsongen. Tänk på att vaccinationen inte ersätter användandet av fästingskydd. Fästingar kan bära på andra överförbara sjukdomar och vaccinet skyddar endast mot borrelia.

Vaccinationen skall ej ges ej till valpar under 12 veckor eller till dräktiga tikar och inte heller till sjuka djur eller djur som tidigare har blivit diagnosticerade med borrelios. Ska inte ges i samband med annan vaccinering utan 2 veckor innan eller efter annan vaccinering.

Det har förekommit biverkningar i form av övergående feber och svullnad vid injektionsstället.

Biverkningar

Några utav fästingpreparaten kan i vissa fall ge upphov till biverkningar så som klåda, håravfall eller rodnad och i sällsynta fall neurologisk påverkan som darrningar och slöhet. Om ditt djur skulle drabbas av biverkningar så ta av halsband eller schampoonera hunden om den har fått droppar- se bipacksedeln på preparatet du använt. Veterinär bör kontaktas vid behov. 

Tänk även på...

Observera att det finns speciella fästingpreparat för katter - spot-on eller halsband. Vissa fästingpreparat för hund ska absolut inte användas till katt eftersom de då är giftiga. Vissa preparat ska inte ges till unga valpar eller små individer. Titta noga på förpackningen innan du behandlar din hund eller katt!

Tänk på att även om din hund är behandlad är det viktigt att regelbundet titta igenom hundens päls och ta bort eventuella fästingar så snart som möjligt.

 

Vi önskar dig en skön och fästingfri sommar!