Sommar med husdjur i sommarstugan – tänk på det här!

Att ta med sig hunden och katten på semestern är populärt. Men vad bör man tänka på som djurägare när man tar med husdjuret i båten eller till sommarstugan? Chefsveterinären på AniCura Läckeby Djursjukhus, Jörg Kostro, tipsar här om såväl båtvett som algförgiftning och första-hjälpen för husdjur.

Båtliv, stränder, grillning och promenader i naturer hör sommaren till. Många hundar är förtjusta i vatten och vill gärna bada när tillfälle ges. Men även om hundar ofta är duktiga simmare kan de precis som människor få kramp i vattnet eller bli nedkylda och utmattade. Därför är flytväst att rekommendera vid båtturer och när man befinner sig på en brygga. 

- Vänj hunden vid flytväst redan som valp. Det finns många modeller av hundflytvästar att välja mellan, varav en del har handtag som gör det lättare att dra upp en hund som råkar falla överbord. Tänkt på att anpassa flytvästen efter hundens vikt, säger Jörg Kostro.

Fästingar och ormbett oroar flest
AniCuras stora undersökning Husdjursbarometern från 2018 visar att drygt varannan (48 %) djurägare oroar sig mest för fästingar och var tredje (32 %) för ormbett under sommaren.

- Fästingburna infektioner är relativt vanligt särskilt i riskområden i Sverige, som längs med Östersjökusten. Det viktigaste är att förebygga fästingbett och därmed smittor hos husdjur genom de olika fästingmedel som finns på apoteken, såsom tuggtabletter, spot on preparat och halsband. Dessutom är det bra att undersöka hundens päls dagligen och ta bort eventuella fästingar säger Jörg Kostro.

Ormbett är desto farligare för en hund eller katt och kan ge allvarliga skador om djuret inte får behandling i tid.

- De flesta ormbitna hundar blir ordentligt sjuka eftersom deras påstridiga sätt stressar ormen att tömma sina giftkörtlar helt. I lindrigare fall blir det endast en svullnad just kring själva bettet men vid svårare fall uppstår skador på djurets inre organ. I vissa fall kan huggormsbett leda till döden, och därför ska man alltid uppsöka veterinär snarast möjligt om man misstänker att hunden blivit biten av en huggorm, säger Jörg Kostro

Oavsett om man befinner sig på båten eller i sommarstugan kan det vara bra att ha en första-hjälpen-låda för husdjur nära till hands om olyckan är framme, med förband, sårtvätt, gasbindor, tejp och engångshandskar, tipsar Jörg Kostro.

Husdjurets första hjälpen för sommaren – AniCuras tips: