Våra verksamheter inom AniCura Kalmarsund får ofta in katter som upphittats av privatpersoner. Eftersom antalet hittekatter är så pass många i vår region har vi tyvärr ingen möjlighet att ta emot friska katter, då vi behöver våra vårdplatser till sjuka djur.

Vi kan hjälpa till med att kolla om katten är chipmärkt och att läsa av chip, men kan enbart ta emot sjuka, skadade eller döda djur.

De hittekatter som behandlats av oss försöker vi omplacera när de inte längre behöver sjukhusvård om ingen ägare har hittats.

Är det en katt som synts länge i ett område och ej verkar ha en ägare så är det i första hand polis och länsstyrelse som ska kontaktas.

Saknar du din katt?

Om du saknar din katt så tänk på att anmäla katten saknad. Gör en polisanmälan och tänk på att ringa runt till veterinärkliniker och djursjukhus i området.

ID-märk din katt!

När vi får in en skadad katt till AniCura Kalmar Djurklinik är vår första åtgärd att kontrollera om den har en ID-märkning. Med en korrekt ID-märkning och registrering hittar katten nästan alltid hem till sin ägare. En katt som saknar ID-märkning däremot hamnar ofta hos olika katthem och chansen att den ska återförenas med sin ägare är liten.

Märkning görs med ett mikrochip och/eller en örontatuering hos veterinär (se nedan). Registrering görs hos Kattförbundet Sveraks ID-register och Svenska Kennelklubbens ägarregister, DjurID.

Märkningsmetoder

Tatuering/tångmärkning är den vanligaste - och billigaste - metoden för id-märkning av katter i Sverige. Vanligen märker man katten i vänster öra och den måste få lugnande medel för att id-märkning med tatuering/tångmärkning ska vara tillåtet. Endast veterinär får utföra ingreppet. Märkningen är en siffer- och bokstavskombination som läses inifrån örat och utåt. Oftast görs tatueringen i samband med annat ingrepp då katten är sederad, t ex kastration.

Microchipmärkning kan göras tidigast när katten är sex veckor gammal. Både veterinärer och utbildade id-märkare kan göra mikrochipmärkning. Microchipmärkning håller hela kattens liv.

Hur går det till att chipmärka? Mikrochipet injiceras under huden på katten, oftast mellan skulderbladen. Ingreppet känns inte mer än en vanlig vaccination och är inte skadligt. Alla chip har ett unikt, förprogrammerat id-nummer som registreras i ägarregistret. Det är viktigt att man endast använder chip som följer ISO-standard 11784 eller 11785.

Hur läser man av chipet? För att kunna se id-numret på en katt som har ett mikrochip krävs en speciell avläsare som finns hos polisen, hos veterinärer, djurhem etc.

Vilken märkningsmetod är bäst?

En tatuering syns men kan blekna med tiden och därmed bli allt svårare att läsa av. Ett chipnummer däremot är lätt att läsa av och fungerar som allra oftast. Nackdelen med chip är att det inte syns på katten att den är märkt och utan avläsare går det inte att läsa av id-numret.

Från och med juli 2011 måste också alla katter som ska resa inom EU vara chipmärkta. Vilken metod du ska välja beror alltså på flera faktorer. Ska du ut och resa med katten? Bor du i stadsmiljö eller i glesbygd?

Prata gärna med din veterinär eller id-märkare om vad som är lämpligt för just dig och din katt! Det allra bästa är kanske att välja både tatuering och chipnummer.

Registrering hos Sverak

Lika viktigt som själva märkningen är förstås att registrera den, så att din kisse hittar hem om den kommer på villovägar.

Kattförbundet SVERAK har som mål att alla katter ska vara ID-märkta och registrerade. Avgiften för ID-registrering varierar mellan 35-100 kr beroende på betalsätt. Läs mer om hur du registrerar din katt i SVERAKs ID-register här!

Registrering hos DjurID/Svenska Kennelklubben

För att vara helgarderad bör du också registrera din märkta katt hos Svenska Kennelklubbens DjurID.se. De tar ut en avgift om 140 kr (juni 2017). Läs mer om DjurID här!

Du är alltid välkommen att fråga oss på AniCura Kalmar Djurklinik om ID-märkning och registrering!