Bråck uppstår när ett organ eller en vävnad buktar ut genom en försvagning eller öppning i muskulaturen eller bindväven som ska hålla organet på plats.

Linköping (Jägarvallen)

Jägarvallsvägen 2 584 22 Linköping
Hitta hit 013-212510

Allmäna råd till operationspatienter

Vår intagstid är 07:30. Det är bra att ej ha bråttom iväg då samtliga operationspatienter tas in mellan 7:30-8:00.

När ditt djur är bokad för operation ska den inte ha någon mat efter kl. 24:00 kvällen innan och ingen frukost på behandlingsdagen. Djuret ska dock ha tillgång till vatten hela tiden. 

Detta gäller dock ej kaniner och gnagare, vilka skall ha tillgång till mat hela tiden och även gärna ha med mat till kliniken. 

Hundar som skall opereras bör badas med ett rengörande schampo dagenn innan operationen. Var extra noga vid operationsområdet. Tänk även på att din hund skall vara väl rastad när den kommer hit. Djur som har fastat kan behöva en längre tid på sig under promenaden då det tar ett tag för magen att komma igång.

Bråck kan vara medfödda eller uppkomma senare i livet, då ofta i samband med trauma. Bråcköppningen (eller bråckporten) sluts inte av sig själv utan kan behöva opereras för att förhindra komplikationer till bråcket. Beroende på var bråcket sitter och hur stor öppningen är kan komplikationerna variera i allvarlighetsgrad. I värsta fall kan organ stjälpas in genom bråckporten och få strypt blodförsörjning, vilket måste tas om hand akut. 

Navelbråck är en försvagning i bukhinnan där naveln har funnits. Inguinalbråck är en försvagning i ringmuskulaturen i ljumsken. Bukbråck kan sitta var som helst på buken. Perinealbråck sitter vid ändtarmen och diafragmabråck i diafragman, det vill säga mellangärdet. 

Oavsett var bråcket sitter åtgärdas detta kirurgiskt genom att man med olika metoder återskapar en stabilitet i området så inga organ kan åka in i bråcket och orsaka problem. Navelbråck opereras ofta i samband med att djuret kastreras. 

Linköping (Jägarvallen)

Jägarvallsvägen 2 584 22 Linköping
Hitta hit 013-212510