Viktig information till dig vars djur står på behandling för epilepsi

En del antiepileptika kommer sluta tillverkas, andra är svåra att få tag på. Vi ber dig att ha god framförhållning när du behöver nytt recept till din hund eller katt och när du ska hämta ut medicinen från apoteket.

Fenemal kommer att sluta tillverkas i Sverige. Vissa styrkor av tabletterna kommer att finnas kvar under ytterligare några månader.

De hundar och katter som i dagsläget står på Fenemal kommer att behöver byta till ett annat likvärdigt preparat. I dagsläget finns två sådana läkemedel på den svenska marknaden, Phenoleptil och Epityl.

Phenoleptil kan förskrivas i styrkorna 12,5 mg och 50 mg. För närvarande är dock 50 mg tabletterna restnoterade.

Epirepress kan förskrivas i styrkorna 100 mg och 15 mg. För närvarande har 100 mg tabletterna oviss leveranstid.

Epityl kan förskrivas i styrkan 60 mg.

Utöver ovanstående förändring är Pexion restnoterat från tillverkaren. Vi vet i dagsläget inte när Pexion kommer att finnas tillgängligt för förskrivning igen.

Vi ber dig att ha god framförhållning när du behöver nytt recept och när du ska hämta ut medicin från Apoteket. Var medvetna om att ni kan behöver byta läkemedel. Innehållet i tabletten, den verksamma substansen (fenobarbital), är dock densamma

Då vissa styrkor av läkemedlet inte kommer att kunna förskrivas kan doseringen behöva ändras (det kan innebära att hunden/katten behöver ta fler tabletter, det kan också innebära dyrare läkemedelskostnader).

För de hundar som står på Pexion kan det bli aktuellt med byte av läkemedel.

Vi arbetar givetvis intensivt för att få till andra alternativa lösningar för förskrivning av antiepileptika till din hund/katt!

Vid frågor, kontakta din ordinarie veterinär. Oss når du via växeln på 08-505 102 00.

Fler nyheter

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.