Hunden som blodgivare - en livräddande insats! Föreläsning om blodgivning

Hur går det till på en blodtappning? Vad händer med blodet efter tappningen? Vad krävs av en blodgivarhund? Följ med på en livesänd blodtappning och föreläsning om blodgivning där du kan få svar på alla dina frågor om denna livräddande insats!

Även djur kan hamna i ett läge där en blodtransfusion kan utgöra skillnaden mellan liv och död. Detta kan handla om såväl olyckor med stora blödningar som olika medicinska tillstånd och sjukdomar som gör att en hund behöver hjälp av en annan hunds blod för att kunna bli frisk igen.

Detta är bakgrunden till att hundar också behövs som blodgivare. På flera platser runt om i Sverige finns det kliniker som ger blodtransfusioner, och på några djursjukhus finns även blodbanker vars funktion bygger på hjälp från friska hundar och deras ägare, så att produkterna finns där den dagen när det verkligen behövs.

En av dessa blodbanker finns på Djursjukhuset Albano, som också har en stor intensivvårdsavdelning där livräddande insatser och arbete sker varje dag. Här sker regelbundet blodtransfusioner till de hundar som behöver det. I blodbanken ingår kring ett 40-tal hundar som regelbundet kommer för blodgivning.

Den här kvällen får du följa med på en blodgivning när en av våra hjältehundar kommer hit för att lämna blod. Blodbankens ansvariga veterinär, Anna Pettersson (leg. veterinär, specialist i hundens och kattens sjukdomar) kommer berätta allt du vill veta om blodgivning - och missar hon något får du även möjlighet att ställa alla dina frågor!

Efter blodtappningen får vi följa med blodet in på lab och se hur det förbereds inför att kunna användas i en livräddande insats. Vi går även en rundvandring på vår intensivvårdsavdelning.

Föreläsningen hölls den 10 juni 2021. Du kan se den i efterhand juni ut här.

Fler nyheter

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.