Julens faror

Julen står inför våra fötter och julstöket är i full gång. Rådande pandemitider och restriktioner innebär däremot att julfirandet kommer att se annorlunda ut för de flesta. Men något som inte förändras är de ökade risker som högtiden innebär för våra husdjur. Under julen är det många djur som kommer in till veterinären efter att ha ”smakat på julen” lite för mycket

Tips & råd för ett tryggt julfirande med våra husdjur

  1. Ge inte hunden eller katten några godsaker från julbordet. För en hund- eller kattmage kan alltför fet mat utlösa mag-tarmbesvär. Lök och vitlök är farligt för hundar och katter då det innehåller ämnen som skadar de röda blodkropparna, vilket kan leda till blodbrist.
  2. Håll koll på chokladasken & skålen med nötter. I choklad finns ett ämne som är giftigt för hundar och katter. Att lämna en öppnad chokladask på soffbordet kan därför vara livsfarligt. Håll även koll på skålen med nötter och tillbehören till glöggen – nötter kan till exempel fastna i tarmen och russin kan orsaka njurskada.
  3. Se upp med glitter och presentsnören eftersom de lätt kan fastna i mage/tarm.
  4. Lämna inte en jäsande bulldeg framme. Denna kan på några sekunder bli ett lockande byte för en hund. En jäsande bulldeg kan orsaka svåra magtarmsymtom och dessutom bildas etanol vid jäsningen vilket kan orsaka alkoholförgiftning hos hunden.
  5. Ställ granen på ett lämpligt ställe. Julgranskulor i glas kan skära sönder djurets tassar och granbarr är svårsmälta för både hund och katt. Julgransbelysningen bör även sitta utom räckhåll för nyfikna husdjur. Undvik också gödning i julgransvattnet – om ditt husdjur dricker av detta kan det i värsta fall bli förgiftat.
  6. Tänk på levande ljus som lätt kan ramla omkull av en viftande hund- eller kattsvans. Ställ alltid ljus så högt upp att husdjuret inte kan komma åt dem, och lämna aldrig djuret obevakat i ett rum med levande ljus.
  7. Var försiktig med julblommorna: Hyacinter, amaryllis, julstjärna, och julros är giftigt för både hund och katt.

 

Under jul och nyår har vi lite andra öppettider än vanligt:

23 december kl. 08-18
24-27 december stängt
28-29 december kl. 08-20
30 december kl. 08-18
31 december stängt
1 januari stängt

Välkommen till oss på Animalen i Södertälje. 

Fler nyheter

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.