Kastrationskampanj katt

20% rabatt på kastrationspaket med vaccination och ID-märkning

Är det dags att kastrera din katt? Passa på att boka en tid hos oss i februari så får du 20% rabatt på kastration, vaccination och chip.

Är din katt redan vaccinerad och/eller chipmärkt, toppen då får du självklart 20% rabatt på endast kastreringen.
 
Vi har valt ut ett antal kastrationsdagar i februari, vi fyller på så länge det finns plats kvar.
 

Kampanjpris för paket: kastrering, vaccination och chipmärkning

Hankatt 1240: -
(ord pris. 1550:-)

Honkatt 1 880: -
(ord pris. 2350:-)

 
Ring oss och boka på 019-26 36 66
 
*begränsat antal patienter, vi fyller alla våra listor tills det blir fullt. 
 

 

Varför kastreras katter?

Det kan finnas olika anledningar till att katter kastreras. Om inte katten ska användas i avel är det en god idé att låta katten kastreras. Katter är väldigt fertila så en okastrerad honkatt kan snabbt bli dräktig om hon är ute. Genom kastrering försvinner kattens sexualdrift och följaktligen uteblir beteenden som hör ihop med det, såsom löpbeteende hos honkatter och doftmarkeringar och skrik efter det motsatta könet hos hankatter. En kastrerad hankatt hamnar inte lika ofta i slagsmål, rymmer inte hemifrån i samma utsträckning och mår ofta bra av att slippa stressen som följer med revirmarkering och dominans. Vid kastration av hankatter bidrar man också till att minska antalet oönskade dräktigheter.

I de nya djurskyddsreglerna från juni 2020 tydliggörs också att utekatter bör kastreras så att de inte bidrar till okontrollerad förökning. Läs mer här. 

P-piller till katt, inte att rekommendera i långa loppet. 

Nackdelar med p-piller är att det inte är helt säkert, katten kan kräkas upp tabletten, ägaren kan glömma att ge tabletten eller så kan katten vara borta just den dagen som den ska få tabletten. Därmed ökar risken för oönskade kattungar.

Det finns också en del associerade biverkningar på längre sikt, som ökad risk för livmoderinflammation, ökad risk för juvertumörer samt en liten risk för diabetes mellitus. P-piller ska inte ges till dräktiga katter eller till katter med diabetes, sjukdomar i livmodern, levern eller bukspottkörteln.

P-piller är ett hormonpreparat som liknar hormonet progesteron, men har kraftigare verkan. Det kan ges i tablett- eller injektionsform. Tabletten ges en gång per vecka, medan injektionen ges var femte månad.

P-piller är ett alternativ om dräktighet ska förhindras under en kortare tid eller om katten ska användas till avel. P-piller är ett receptbelagt preparat som är förknippat med vissa biverkningar och bör därför inte ges till alla katter. AniCura rekommenderar att katten genomgår en hälsokontroll av veterinär innan ett recept skrivs ut.

Det säkraste sättet att undvika oönskad dräktighet är att katten kastreras. Då försvinner kattens könsdrift helt.

ID-märk alltid dina katter

I samband med kastreringen kan en id-märkning utföras. Id-märkning rekommenderas starkt av flera skäl. Om katten försvinner är det naturligtvis viktigt att den som hittar katten kan komma i kontakt med ägaren. Det kan också hända att katten råkar ut för en olycka och förs till djursjukhus eller djurklinik. Då kan det vara särskilt viktigt att snabbt komma i kontakt med djurägaren, så att veterinären kan informera om kattens tillstånd och vidare behandling.

Fler nyheter

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.