Blodgivaren Bat från Kumla nominerad till Årets blodgivare 2021

Årets Blodgivare 2021 avgörs på Internationella blodgivardagen 14 juni.

Få känner till att hundar, precis som människor, kan donera blod. För andra året i rad utser därför AniCura Årets Blodgivarhund. Tävlingen hålls för att synliggöra behovet av fler blodgivarhundar och för att hylla alla de hjältehundar som varje dag bidrar till att rädda liv. Vinnaren offentliggörs och priset delas ut på den internationella blodgivardagen den 14 juni, och en av de nominerade hundarna är Dogo Canarion Bat från Kumla.


Förra året var startskottet för den numera årliga utmärkelsen Årets Blodgivarhund som delas ut av AniCura för att uppmärksamma alla de hjältehundar som med sin insats räddar sina fyrbenta vänners liv och ger förutsättningar att bedriva avancerad djursjukvård. För att hitta årets vinnare har namn på nominerade hundkandidater samlats in från blodbankerna vid AniCuras djursjukhus över hela landet.

- Vi är beroende av våra hjältar som med varje bloddonation ser till att vi kan bedriva en kvalitativ och avancerad djursjukvård för hundar runtom i Sverige. Utmärkelsen är ett enkelt men mycket viktigt sätt för oss att hylla alla blodgivarhundar för deras hjälteinsatser, säger Åsa Rising, chefsveterinär Mälardalen.


Förra årets vinnare blev den pensionerade, nioåriga flatcoated retrievern Lucas från Stockholm som offentliggjordes i TV4 Nyhetsmorgon och uppmärksammades runtom i hela Sverige. I årets tävling är den snart fyraåriga Dogo Canarion Bat nominerad. Hon är ganska ny som blodgivare och tillkom under 2019. Hon är nyfiken, matglad och trygg – precis som en blodgivare ska vara. Än så länge har hon lämnat blod vid fem tillfällen, och ses som en del av personalgruppen.


Själva blodgivningen påminner till stor del om när människor lämnar blod. Veterinären genomför alltid en hälsokontroll och tar ett blodprov för att säkerställa att blodvärdet ser bra ut. Hundarna
kan lämna blod tre till fyra gånger per år.

- För att få bli blodgivare måste hunden vara precis som Bat, en lugn, snäll och glad hund. Hunden får inte tycka att upplevelsen är obehaglig och vi ger mycket beröm och uppmärksamhet under tappningen. Ibland känns det nästan som om hunden vet om att han eller hon gör en god gärning för sina fyrbenta vänner, eftersom de är så positiva, säger Åsa Rising.


Om Årets Blodgivarhund

Årets Blodgivarhund är ett initiativ av AniCura för att uppmärksamma de hundar som idag lämnar blod och räddar liv, men också för att inspirera andra hundägare att anmäla sin hund.

I år är det andra året som tävlingen genomförs. Vinnaren utses av juryn, som består av: Sandra Douglas, chefsveterinär på AniCura Helena Skarp, chef för avel och hälsa på Svenska Kennelklubben(SKK) Tove Särkinen, veterinär, redaktions- & kommunikationsansvarig på Sveriges Veterinärförbund (SVF) Kenth Svartberg, utbildare och forskare inom etologi Vinnaren offentliggörs på den internationella blodgivardagen den 14 juni.

 

Vi i Kumla håller alla våra tummar och tassar för att Bat ska vinna tävlingen! 

Fler nyheter

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.