Information till dig som är kund hos oss på AniCura Kalmarsund

Fr.o.m. den 21 september flyttar större delen av vår verksamhet inom AniCura Läckeby Djursjukhus till AniCura Kalmar Djurklinik. Detta inkluderar vår akutmottagning, operationsavdelning och vårdavdelning. På AniCura Läckeby Djursjukhus håller vi fortsatt vår verksamhet öppen måndag till fredag mellan kl. 08:00-17:00, där vi erbjuder planerade besök till våra veterinärer och sköterskor. Läs mer längre ned på denna sida under "Senaste uppdateringar"

Ove är nominerad till Årets Blodgivarhund!

Få känner till att hundar, precis som människor, kan donera blod. För andra året i rad utser därför AniCura Årets Blodgivarhund. Tävlingen hålls för att synliggöra behovet av fler blodgivarhundar och för att hylla alla de hjältehundar som varje dag bidrar till att rädda liv. Vinnaren offentliggörs och priset delas ut på den internationella blodgivardagen den 14 juni, och en av de nominerade hundarna är Cane Corson Ove från Öland, som lämnar blod till AniCura Läckeby Djursjukhus.

Förra året var startskottet för den numera årliga utmärkelsen Årets Blodgivarhund som delas ut av AniCura för att uppmärksamma alla de hjältehundar som med sin insats räddar sina fyrbenta vänners liv och ger förutsättningar att bedriva avancerad djursjukvård. För att hitta årets vinnare har namn på nominerade hundkandidater samlats in från blodbankerna vid AniCuras djursjukhus över hela landet.

- Vi är beroende av våra hjältar som med varje bloddonation ser till att vi kan bedriva en kvalitativ och avancerad djursjukvård för hundar runtom i Sverige. Utmärkelsen är ett enkelt men mycket viktigt sätt för oss att hylla alla blodgivarhundar för deras hjälteinsatser, säger Rebecka Bengtsson, djurvårdare på AniCura Läckeby Djursjukhus.

I årets tävling är den femåriga cane corson Ove en av de nominerade hjältarna. Ove har lämnat blod under tre år och har ställt upp vid akuta fall flera gånger där han gjort skillnad mellan liv och död. En solskenshistoria är när en högdräktig tik kom in akut, men som överlevde tack vare Oves donation.

Själva blodgivningen påminner till stor del om när människor lämnar blod. Veterinären genomför alltid en hälsokontroll och tar ett blodprov för att säkerställa att blodvärdet ser bra ut. Hundarna kan lämna blod tre till fyra gånger per år.

- För att få bli blodgivare måste hunden vara precis som Ove, en lugn, snäll och glad hund. Hunden får inte tycka att upplevelsen är obehaglig och vi ger mycket beröm och uppmärksamhet under tappningen. Ibland känns det nästan som om hunden vet om att han eller hon gör en god gärning för sina fyrbenta vänner, eftersom de är så positiva, säger Rebecka Bengtsson.

Årets Blodgivarhund är ett initiativ av AniCura för att uppmärksamma de hundar som idag lämnar blod och räddar liv, men också för att inspirera andra hundägare att anmäla sin hund. I år är det andra året som tävlingen genomförs. Vinnaren utses av juryn, som består av:

  • Sandra Douglas, chefsveterinär på AniCura
  • Helena Skarp, chef för avel och hälsa på Svenska Kennelklubben(SKK)
  • Tove Särkinen, veterinär, redaktions- & kommunikationsansvarig på Sveriges Veterinärförbund (SVF)
  • Kenth Svartberg, utbildare och forskare inom etologi

Vinnaren offentliggörs på den internationella blodgivardagen den 14 juni. Lycka till Ove önskar alla vi på AniCura Läckeby Djursjukhus!

Läs mer om alla nominerade hjältar här

Fler nyheter

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.