Grattis Jens, både till specialistexamen och nu till nomineringen till Årets Veterinär 2021!
Jag har förstått att uppladdningen inför Steg 2 tentan är väldigt omfattande. Hur har du förberett dig?
- Tack, det känns fantastiskt roligt! Jag påbörjade utbildningen 2016 så egentligen kan man väl säga att förberedelserna inför tentan började redan där. Det är ett så pass omfattande material man ska igenom med flera kirurgiböcker och publicerade artiklar inom kirurgi/ortopedi och randområden från 5 veterinärmedicinska tidskrifter de senaste 5 åren man ska ha koll på så börjar man inte direkt har man ingen chans att läsa in det. Förutom det ska man producera och publicera ett forskningsprojekt internationellt och det tar tid -i synnerhet om man som jag aldrig har sysslat med det förr. Stora delar av utbildningstiden har jag jobbat heltid och inläsningen och forskningen har fått ske på min fritid, men i perioder har jag fått gå ner i arbetstid för att hinna med och de sista två månaderna inför tentan satt jag bara hemma och pluggade.
Vad innebär den här specialisttiteln mer konkret?
Det innebär att jag har utbildats av en handledare (eller i mitt fall faktiskt flera) som är specialist i kirurgi. Då vi inte har någon specialist i kirurgi på AniCura Läckeby Djursjukhus har jag fått åka till Stockholm för att jobba tillsammans med min handledare och jag har även haft en konsult, som är specialist i kirurgi, till hjälp på plats i Läckeby när jag haft egna patienter jag behövde hjälp med. Det är flera punkter som ska vara uppfyllda under utbildningstiden innan man får anmäla sig till examination. Bland annat ska man ha genomfört minst 250 handledareledda operationer fördelat mellan ortopedi, neurokirurgi och mjukdelskirurgi och lika många ingrepp på egen hand. Man ska ha auskulterat med olika diplomater i kirurgi under 6 veckor, deltagit på minst 6 kurser inom kirurgi och randområden och ha deltagit på såväl ortopedi som kirurgikongresser. Till sist ska man ha producerat ett forskningsprojekt som är accepterat för publikation i en internationell veterinärmedicinsk tidskrift.
Det är ju en förhållandevis ny utbildning i Sverige och med oss 3 som blev examinerade i år är vi totalt bara 5 stycken som har tagit oss igenom den och blivit examinerade. Det finns så klart fler specialister i kirurgi i Sverige, men de har fått titeln baserat på internationella specialistexaminationer eller andra meriter när titeln instiftades 2007. Att vi nu är 5 stycken som har genomgått specialistutbildningen och blivit examinerade tror jag är viktigt för att fler veterinärer ska våga satsa på att vidareutbilda sig då man ser att det faktiskt går att genomföra och då det skapas fler utbildningsplatser med fler handledare. När jag påbörjade min utbildning så var det fortfarande ingen som hade tagit sig igenom och blivit examinerad och jag visste inte om det ens var möjligt att klara det även om min inställning hela tiden har varit att det ska gå att genomföra.
Tack för att vi fick prata med dig, Jens och än en gång ett stort GRATTIS! Jens Stetter är en av landets 19 veterinärer som har specialistexamen inom kirurgi och vi väldigt stolta över att ha honom som medarbetare här hos oss på AniCura Läckeby Djursjukhus. Nu håller vi tummarna för att han kammar hem titeln Årets Veterinär 2021 också!
Nomineringen till Årets Veterinär 2021, som avgörs på Veterinärkongressen den 27-30 oktober, lyder:
Jag nominerar Jens Stetter (leg vet, specialist i Hundens och Kattens sjukdomar och specialist i kirurgi 2021) till Årets Veterinär 2021. Jens är en väldigt kompetent och driven veterinär, som arbetat hos oss inom AniCura Kalmarsund under en längre tid nu. Han tog examen från Köpenhamns Universitet 2010 och har sedan jobbat hårt både här på AniCura Läckeby Djursjukhus som avdelningsansvarig på operation samtidigt som han 2015 blev specialist i Hundens och Kattens sjukdomar. Redan året därpå startade han nästa utbildningssteg och kan numera titulera sig specialist inom kirurgi. Det är en förhållandevis ny utbildning i Sverige och med de tre som blev examinerade i år är det nu totalt bara fem som har tagit sig igenom denna omfattande utbildning och fått sin examen. En stor bedrift och inspiration för andra veterinärer!
Förutom att Jens är oerhört kunnig, vilket i sig är en stor inspiration för alla hans kollegor så delar han gärna med sig av sin kunskap, kommer hela tiden med förbättringsförslag både för avdelningen och för djursjukhuset i stort. Han har ett helhetstänk som är guld värt! Det i kombination med att han alltid ställer upp när det gäller och hittar smarta lösningar gör honom verkligen till en värdig vinnare av detta pris. Jens är också mycket omtyckt av både patienter, djurägare och medarbetare så det är med stor glädje jag nominerar honom.