En tand kan av olika anledningar behöva dras ut, extraheras. Det är viktigt att inte rotrester lämnas kvar och orsakar bestående problem för hunden eller katten.

Stockholm (Gärdet)

Sandhamnsgatan 65 115 28 Stockholm
Hitta hit 08-505 102 00

Välkommen till Gärdets tandteam!

Vårt tandteam kan djurtänder, kanske bättre än de flesta. Vänd dig med förtroende till oss med allt som rör munhåla och tänder på din hund och katt; rådgivning, undersökning, behandlingar och avancerade kirurgiska ingrepp. Vi har kunskap, rutin och lång erfarenhet.

Vi utför dagligen mer eller mindre komplicerade kirurgiska och kliniska ingrepp i munhålan på katt och hund. Alla som fått en bokad tid för tandåtgärd hos oss får en liten broschyr med information om vad som gäller innan och efter ingreppet. Här har vi sammanfattat den informationen:

Inlämning från kl 07.30

Intag till tandoperation sker kl. 07.30 då vi tar emot i turordning, vilket innebär att det kan förekomma viss väntetid.

Djuret ska

  • Vara fastande efter midnatt. Ge gärna ett mindre mål mat sent på kvällen med tanke på den kommande fastan. Om djuret lider av någon kronisk sjukdom och/eller äter medicin, kontakta kliniken för rådgivning.
  • Ha tillgång till vatten hela tiden.
  • Vara väl rastad före inlämning.
  • Ha täcke eller liknande på sig för att hålla värmen om djuret väger under 5 kg och/eller saknar päls.

För professionell tandrengöring på djur krävs full narkos

Om ditt djur har ett känt hjärtproblem, eller om hjärtfel är vanligt förekommande i rasen, bör en ultraljudskontroll göras innan narkos. Narkosen anpassas speciellt vid förekomst av hjärtfel.

Om djuret är äldre än 7 år rekommenderar vi ett blodprov före narkos för att veta hur de inre organen fungerar och bättre kunna anpassa narkos, smärtlindring och dropp.

Vad vi gör

Vid besöket hos oss utförs professionell tandrengöring (PTR). Vid PTR tar vi bort tandsten med ultraljud, polerar tandytorna och mäter fickor i tandköttet.

Tändernas rötter röntgas och åtgärdas därefter. Vid omfattande och tidskrävande tandbesvär delas åtgärderna upp i två eller flera besök.

Prisuppgift

Vi försöker alltid att ge en ungefärlig prisuppgift vid förfrågan, men det är mycket svårt att bedöma hur omfattande åtgärder som behövs innan vi har gjort en full undersökning med PTR och röntgen under narkos. För att få en preliminär prisuppgift rekommenderar vi ett besök före operationsdagen för bedömning av munstatus.

Hemgång

Patienterna turordnas efter ålder och underliggande sjukdomar. Vi kan därför inte i förväg utlova en specifik tid för hemgång, utan ringer då ditt djur är åtgärdat för att bestämma hemgångstid.

Frågor om tänder? Ring oss gärna - telefon 08-505 102 00.

En tand som frakturerats så att pulpan blottats, eller en tand som är drabbad av sjukdomen tandresorption (TR/FORL) kan behöva dras ut för att inte orsaka fortsatta besvär. Tandextraktion kan även vara aktuellt om hunden eller katten lider av långt gången parodontit. 

Tandextraktioner utförs under full narkos. Ofta sker de i samband med annan behandling, såsom tandstensborttagning och polering, och föregås av en grundlig undersökning av mun och tänder. Särskild tandröntgen görs, både innan beslutet fattas om tandextraktion och för att kontrollera att hela tanden inklusive rötterna har avlägsnats. Ibland bokas ett nytt besök för tandextraktionen.

Hunden eller katten får gå hem samma dag som ingreppet utförs. Eftervården består av smärtlindring, munrengöring med bakteriedödande medel samt utfodring med mjuk/blöt mat. 

Stockholm (Gärdet)

Sandhamnsgatan 65 115 28 Stockholm
Hitta hit 08-505 102 00