Tandsjukdom är ett vanligt problem hos både hundar och katter. Cirka 80 % av vuxna djur har någon form av tandproblem, men det kan vara svårt att upptäcka om hunden eller katten lider av tandvärk. Det bästa sättet att behålla en god tandstatus på sin hund eller katt är daglig tandborstning.

Stockholm (Gärdet)

Sandhamnsgatan 65 115 28 Stockholm
Hitta hit 08-505 102 00

Välkommen till Gärdets tandteam!

Vänd dig med förtroende till oss med allt som rör munhåla och tänder på din hund och katt; rådgivning, undersökning, behandlingar och avancerade kirurgiska ingrepp. Vi har kunskap, rutin och lång erfarenhet.

För att kunna boka in ett besök till en tandveterinär eller sköterska (endast tandstensborttagning) ska djuret har undergått en klinisk hälsokoll inom det senaste halvåret innan planerad tandåtgärd. Är djuret även över 7 år rekommenderas ett blodprov.

Vi utför dagligen mer eller mindre komplicerade kirurgiska och kliniska ingrepp i munhålan på katt och hund. Alla som fått en bokad tid för tandåtgärd hos oss får en liten broschyr med information om vad som gäller innan och efter ingreppet. Här har vi sammanfattat den informationen:

Inlämning kl 07.30

Intag till tandoperation sker kl. 07.30 då vi tar emot i turordning, vilket innebär att det kan förekomma viss väntetid.

Djuret ska

  • Vara fastande efter midnatt. Ge gärna ett mindre mål mat sent på kvällen med tanke på den kommande fastan. Om djuret lider av någon kronisk sjukdom och/eller äter medicin, kontakta kliniken för rådgivning.
  • Ha tillgång till vatten hela tiden.
  • Vara väl rastad före inlämning.
  • Ha täcke eller liknande på sig för att hålla värmen om djuret väger under 5 kg och/eller saknar päls.

För professionell tandrengöring på djur krävs full narkos

Om ditt djur har ett känt hjärtproblem, eller om hjärtfel är vanligt förekommande i rasen, bör en ultraljudskontroll göras innan narkos. Narkosen anpassas speciellt vid förekomst av hjärtfel.

Om djuret är äldre än 7 år rekommenderar vi ett blodprov före narkos för att veta hur de inre organen fungerar och bättre kunna anpassa narkos, smärtlindring och dropp.

Vad vi gör

Vid besöket hos oss utförs professionell tandrengöring (PTR). Vid PTR tar vi bort tandsten med ultraljud, polerar tandytorna och mäter fickor i tandköttet.

Tändernas rötter röntgas och åtgärdas därefter. Vid omfattande och tidskrävande tandbesvär delas åtgärderna upp i två eller flera besök.

Prisuppgift

Vi försöker alltid att ge en ungefärlig prisuppgift vid förfrågan, men det är mycket svårt att bedöma hur omfattande åtgärder som behövs innan vi har gjort en full undersökning med PTR och röntgen under narkos. För att få en preliminär prisuppgift rekommenderar vi ett besök före operationsdagen för bedömning av munstatus.

Hemgång

Patienterna turordnas efter ålder och underliggande sjukdomar. Vi kan därför inte i förväg utlova en specifik tid för hemgång, utan ringer då ditt djur är åtgärdat för att bestämma hemgångstid.

Frågor om tänder? Ring oss gärna - telefon 08-505 102 00.

Precis som hos människor bildas hos hundar och katter en beläggning på tänder som, om den inte avlägsnas, orsakar inflammation i intilliggande tandkött. Denna knappt synliga beläggning utvecklas senare till tandsten. Inflammationen i tandköttet i kombination med beläggning och tandsten leder på sikt till blottade tandhalsar och tandlossningsproblem, parodontit. 

Symtom på parodontit:

Hos katter förekommer dessutom en annan sjukdom som heter tandresorption (TR eller FORL). Detta är en tandhalsdefekt då delar av tanden bryts ner inifrån. TR förekommer även hos hundar, men är mer ovanligt.

Egenvård

Genom att dagligen borsta bort beläggning från tänderna kan sjukdomar i tänder och tandkött förhindras. Tuggben är förvisso till hjälp men inte på långa vägar så bra som tandborstning. Det är viktigt att redan när valpen eller kattungen är ung introducera tandborstning, så att det blir en naturlig daglig rutin för dig och din hund eller katt. Många som börjar med tandborstning upplever att kontakten med deras djur blir mycket bättre än innan. Introducera tandborsten stegvis med bara några sekunders borstning första gången och öka sedan tiden efterhand. Det finns särskild djurtandkräm men den viktigaste delen av rengöringen är den mekaniska, dvs med tandborsten. Man bör inte använda tandkräm avsedd för människor till hund och katt, eftersom den sorten inte ska sväljas. 

Tandkonsultation

Du kan boka tid hos oss för en första bedömning av tänderna och därefter bokas, om det behövs, en operationstid för tandrengöring. För en fullständig bedömning av tänderna behövs även röntgen av tandrötterna, så att man med säkerhet kan säga att det inte finns några problem med hundens eller kattens tänder. Före tandbehandling undersöks hunden eller katten av veterinär, som lyssnar på hjärtat och bedömer om det föreligger någon ökad narkosrisk. Ibland kan ett blodprov behöva analyseras för att veterinären ska kunna göra en riskbedömning inför narkosen.

Tandbehandling

Alla tandåtgärder utförs under gasnarkos för att minimera risken att hunden eller katten ska andas in bakteriefyllda partiklar som frigörs under tandstensborttagningen, då detta skulle kunna leda till lunginflammation. Behandlingens omfattning avgörs av graden av parodontit eller tandresorption hos patienten. Tidiga stadier av parodontit behandlas med tandstensborttagning och polering av tänderna under narkos, kombinerat med förebyggande åtgärder i hemmet. Vid senare stadier behöver denna behandling ofta kompletteras med att tänder dras ut och ibland med tandköttskirurgi.

Vid tandbehandlingen görs en undersökning av tänder och tandkött, och man mäter eventuella tandköttsfickor samt röntgar tandrötterna. Tandstenen avlägsnas med ett ultraljudsinstrument med en rundad metallspets som vibrerar mot tandstenens yta. Äldre tänder kan ha missfärgningar som inte går att ta bort. Efter tandstensborttagningen brukar tänderna poleras, vilket gör att emaljytan blir glattare och uppkomsten av nya beläggningar fördröjs.

Även om det kan vara enkelt att ta bort lindrigare förekomst av tandsten genom att skrapa på tänderna på en vaken hund eller katt är denna metod mindre lämplig, eftersom man då inte kommer åt den plack och tandsten som finns innanför tandköttskanten. Skrapning innebär även risk för emaljskador.

Eftervård

Efter tandbehandlingen kan hunden eller katten känna ömhet i munnen och kan då serveras mjuk mat i några dagar. Ofta ordineras även smärtstillande läkemedel.

Stockholm (Gärdet)

Sandhamnsgatan 65 115 28 Stockholm
Hitta hit 08-505 102 00