Förebyggande vårdtjänster

Det lönar sig alltid att ta hand om det friska djuret för att förebygga problem längre fram i livet. Till förebyggande åtgärder räknar vi förstås vaccination och och ID-märkning, men också enkla vardagsinsatser som att vårda tänder, päls och klor. Hos oss på AniCura Gärdets Djurklinik erbjuder vi de allra flesta förebyggande åtgärder i en lugn och harmonisk miljö. Välkommen att boka tid på telefon 08-505 102 00.

Här kan du se några av de tjänster som våra veterinärer och sköterskor kan hjälpa din hund eller katt med. Det finns fler - fråga gärna om du undrar!

Armbågsledsröntgen (ED)

Armbågsledsartros är en mestadels ärftligt betingad utvecklingsrubbning och kan förekomma hos hundar inom många raser. Oftast röntgar vi armbågarna i samband med röntgen av höftleder. Bilderna skickas till SKK för central registrering och röntgenutlåtande.

Avmaskning

Både hundar och katter kan drabbas av inälvsmask. Om du misstänker att ditt djur har drabbats av mask bör du skicka in ett avföringsprov för analys innan du sätter in avmaskningspreparat. Detta för att undvika risken för resistensutveckling. Djuret bör också avmaskas med ett preparat som är avsett för just den aktuella maskarten.

Valpar och kattungar däremot ska avmaskas enligt traditionell rutin. Risken är alltid stor att de har drabbats av spolmask från sin mamma via moderkakan och bröstmjölken. Vi hjälper gärna till med avmaskning av ditt djur.

Besiktning

Om du t.ex. ska sälja ditt djur eller byta försäkringsbolag kan det krävas ett besiktningsintyg. Vid besiktning gör vi en identitetskontroll och undersöker djuret omsorgsfullt, samt noterar i protokollet om något avviker från det normala.

Chipmärkning

ID-märkning med chip är den vanligaste metoden och används för både hund som katt. Ett s.k. chip injiceras under huden mellan skulderbladen. För djuret är det som en vanlig vaccination.

Dräktighetsundersökning

Dräktighet kan säkerställas med hjälp av ultraljud eller röntgen. Det utförs normalt för att konstatera om djuret är dräktigt eller inte. Långt ifrån alla djur blir dräktiga efter en parning. Ultraljudsundersökningen sker vanligtvis ca 28 dagar efter parning och röntgen efter 45-50 dagar.

Hälsokontroll

Att göra en hälsokontroll, speciellt på lite äldre djur, kan vara en bra investering och möjlighet att upptäcka sjukdomar ett tidigt skede. Hälsokontrollen liknar mycket besiktningen, men kompletteras med ett blodprov för att också få status på djurets inre organ.

Höftledsröntgen (HD)

Höftledsdysplasi är en till stor del ärftligt betingad utvecklingsrubbning som förekommer hos hundar och katter. Höftledsröntgen utförs för att få reda på hundars höftledsstatus och är ett led i Svenska Kennelklubbens genetiska hälsoprogram för bekämpning av höftledsdysplasi. Röntgenbilderna skickas till Svenska Kennelklubben (SKK) för röntgenutlåtande och central registrering.

ID-märkning

Svensk lag föreskriver att samtliga hundar vara ID-märkta. ID-märkning kan göras med ett microchip eller tatuering i vänster öra. Vi rekommenderar ID-märkning också för katten.

Kastration

Vid det kirurgiska ingreppet tar vi bort både livmoder som äggstockar på tikar och katthonor. Hanhundar och hankatter kastreras genom att testiklarna avlägsnas. Vi kasterar även kaniner.

Klippa klor

Vi hjälper dig gärna att klippa klorna på ditt djur. Gärdet Djurklinik har ett populärt "klippkort" som ger 10:e klippningen utan kostnad. Valpar och unga hundar kan behöva få sina klor klippta 3-4 gånger i månaden, medan behovet för vuxna hundar varierar individer emellan. Vi har också bra klotänger till försäljning i butiken om du vill sköta klippningen själv.

Katter klarar som regel av att sköta sina klor på egen hand. Om du har en innekatt behöver den en bra klösplatta eller klösleksak, annars väljer den lätt en matta eller möbel för sin klovård.

Pass vid utlandsresa

Om du ska ta med din hund eller katt till utlandet behöver han eller hon ha ett EU-pass. Vi utfärdar EU-pass i samband med den första rabiesvaccinationen. Passet innehåller även veterinärens notering om övriga utförda vaccinationer och behandlingar.

Pälsvård

Vi hjälper dig med pälsvård - både rådgivning och tjänster. Behovet av pälsvård varierar förstås mellan raser och typ av päls. Nästan alla hundar kan placeras i någon av grupperna långhåriga, korthåriga eller strävhåriga.

Kort- och strävhåriga hundar

Korthåriga hundar är enklast att sköta. Det kan räcka med ett par bad om året, kanske i samband med att hunden fäller. En strävhårig hund däremot, som en strävhårig tax, foxterrier eller korthårig vorsteh, kräver lite mer omvårdnad. Hundens päls bör trimmas minst ett par gånger om året och hunden badas någon gång i månaden. Raser med underull bör skrapas med en underullsskrapa.

Långhåriga hundar

Hundar med längre hår, som collie, golden retriever, pudel och afghan, kräver normalt en större insats. Långhåriga hundar kan fälla ganska mycket och behöver borstas och badas oftare. Borstar du pälsen utomshus slipper du en hel del hår i hemmet. För hundar med medellångt hår räcker det kanske med ett bad var fjärde vecka. Hundar med långt hår kanske ska badas och borstas dubbelt så ofta, för att inte pälsen ska tova sig.

Vad passar din hund?

Den kanske bästa källan till kunskap är din egen uppfödare. Fråga hur han/hon tar hand om pälsen på sina hundar. Kanske känner uppfödaren också till något bra hundtrim i närheten, som har erfarenhet av pälsen på din ras. Om du vill lära dig att själv trimma eller klippa din hund kan din uppfödare kanske visa hur man ska göra, eller rekommendera någon kurs. Hör också med din ras- eller specialklubb om de anordnar kurser i pälsvård.

Tandvård

Både hundar och katter får tandsten som kan orsaka inflammationer i tandköttet om den inte avlägsnas. Inflammationerna kan i sin tur leda till tandlossning.

Gärdets tandteam hjälper dig gärna med alla tandrelaterade tjänster - från rådgivning om tandborstning och borttagning av tandsten till avancerade kirurgiska ingrepp.

Vaccinering

Idag är det mer regel än undantag att regelbundet vaccinera sitt djur mot infektioner och för att förhindra smittspridning. Hundar vaccineras mot valpsjuka, parvo, hepatit och eventuellt kennelhosta. Katter vaccineras mot kattpest och kattsnuva. För att infektionsskyddet ska bibehållas måste vaccinationen upprepas enligt ett rekommenderat schema, vanligtvis varje eller vartannat år.

Viktminskningsprogram

Alldeles för många hundar och katter lider av övervikt och fetma, problem som i sin tur kan orsaka diabetes och ledsjukdomar längre fram i livet. I samarbete med friskvårdskonsulent på AniCura Djursjukhuset Albano erbjuder vi viktminskningsprogram för hund och katt och hjälper till med tips och råd om hur du kan hjälpa ditt djur att minska i vikt.