Julens faror för hund & katt

Jul, Nyår, Trettonhelg – långhelger som de flesta förknippar med det som är glatt och positivt. Men för hunden och katten lurar också en hel del faror bland glitter och godsaker. Här nedan har vi listat de vanligaste orsakerna till att hunden eller katten kan behöva träffa veterinären..

Choklad

Choklad smakar gott och doftar gott, och är därför ett högriskgodis för framförallt hunden.

Choklad innehåller kakao, och kakao innehåller ämnet Teobromin. Redan doser på 20mg/kilo kroppsvikt kan ge förgiftningssymptom och ca 100-200mg per kilo kroppsvikt kan vara en dödlig dos. Halten teobromin i choklad varierar, men mörk choklad innehåller vanligen ca 10-15mg teobromin per gram choklad, medan mjölkchoklad innehåller ca 2mg per gram.

Symptom på chokladförgiftning kommer inom 1-24 timmar, vanligen inom 6 timmar:

Behandling hos veterinären vid chokladförgiftning:

Salt

Fallen av saltförgiftning ökar under jul och nyår. Orsaken är förstås den salta julmaten (skinka, saltrulle, trolldeg) men också vägsalt och sjukdomstillstånd som diabetes och njursvikt.

Symptom på saltförgiftning:

Ett saltförgiftat djur bör alltid skrivas in för vård. Behandling är att långsamt tillföra vatten, ge dropp och Furosemid (vätskedrivande).

Julblommor

Katter, men även hundar, brukar gilla att tugga på blommor. Tyvärr är många av julens prydnadsväxter giftiga för djuren. Exempel är julrosor, julstjärnor, liljor, och amaryllis.

Även snittblommor kan vara giftiga och ge katten allvarliga skador.

Julstjärna:

Liljor (framför allt katt):

Russin och vindruvor

Russin och vindruvor kan verka ofarliga – men inte för hunden. Vindruvor ger förgiftningssymptom redan vid mängden 20g/kg kroppsvikt och russin vid 3-10g/kg men det kan variera kraftigt mellan olika individer.

Om ingen skada visat sig efter tre dygn är troligen faran för att utveckla njursvikt över. Skulle njursvikt uppstå är prognosen dålig.

Etanol

Etanol finns i vanlig vetemjölsdeg som jäser – och den är söt och god..

Djuret kräks, blir ”berusad” och gasig i magen, magsmärtor. Det är oftast klokt att åka till veterinär som behandlar med kräkning och understödjande åtgärder som dropp, smärtlindring, reduceras gas osv.

Xylitol

Xylitol finns i tuggummi och godis. Hos människa ger xylitol bara söt smak. Hos hunden tolkar kroppen xylitolet som vanlig glukos. Kroppen får intryck av ökat blodsocker och frisättningen av INSULIN blir stor - och därmed försvinner det vanliga glukoset in i cellerna.

Resultatet blir lågt blodsocker med symptom som rörelsestörning, kramper, leversvikt, kalium kan påverkas, en del ”endast” akut leversvikt.

Xylitolförgiftning behandlas med glukosgivor.

Pynt och presentsnören

För den lekfulla katten och hunden kan paketsnören, glitter, fetvadd och annat julpynt uppfattas som oemotståndliga leksaker. Men det kan bli en smärtsam historia att ta bort sådant ur djurets mage eller svalg. Lek därför gärna med ditt djur, men låt det aldrig leka med pyntet på egen hand. Det kan sluta med akutbesök hos veterinären..

Förfrysning (hunden)

Kylan tar energi och ger förhöjd risk för förfrysningsskador framförallt på ”utstickande” kroppsdelar som öron, svanstipp och på hanhundar pungen. En hund som bunden får vänta på matte eller husse utanför affären kan få urinvägsinfektion..

Nyår - fyrverkerier

För många djur är nyårsfyrverkerierna en mardröm. Numera finns flera hotell som erbjuder ”tyst” nyårsfirande för djurägare med skotträdda djur. Men det finns hel del du kan göra hemma också.

Men mest av allt är jul- och nyårshegerna en fin period då de flesta djurägare har mer tid över för sina fyrbenta vänner!