Brittiskt långhår

Brittiskt långhår är en lugn katt med runt, knubbigt ansikte. Den är nära besläktad med brittiskt korthår och liknar den till såväl utseende som personlighet. Den största skillnaden är förstås den långa, täta pälsen.

Bakgrund

Brittiskt långhår härstammar från brittiskt korthår, och rasernas historia är till stor del gemensam. Den här rasen uppstod genom att brittiskt korthår parades med perserkatter. Syftet var från början att utöka genpoolen för brittiskt korthår, eftersom den hade krympt efter första och andra världskriget. Antalet brittiska korthår minskade och uppfödarna blev tvungna att använda andra katter för att försöka rädda rasen, däribland perserkatter.

Anlaget för lång päls är ett så kallat recessivt anlag, vilket innebär att det kan ligga dolt hos ett brittiskt korthår. Anlaget för kort päls är dominant över det för lång päls. Två brittiska korthårskatter kan alltså få långhåriga avkommor (om de bär på långhårsanlaget), medan två brittiska långhårskatter enbart kan få långhåriga avkommor. Länge var dessa långhåriga katter inte önskvärda och därför var det inte helt okontroversiellt att vissa uppfödare valde att börja avla specifikt för att få fram långhåriga katter. Än i dag är det bara en handfull kattorganisationer som erkänner brittiskt långhår som en egen, fullvärdig ras. Vad gäller rasstandard är den också väldigt lik brittiskt korthår.

Personlighet

Brittiskt långhår har hämtat sina personlighetsdrag från såväl brittiskt korthår som perser. Det är en lugn och avslappnad katt som är tillgiven, vänlig och lättsam. Den här katten gillar att hänga med sin familj, men den är ingen klassisk knäkatt. Den lägger sig hellre i fotänden av sängen eller i soffhörnet, och många brittiska långhår tycker inte om att bli burna. Brittiskt långhår är en avslappnad och lättsam familjemedlem som inte hetsar upp sig i onödan.

Utseende, storlek och vikt

Brittiskt långhår är en medelstor till stor katt med en stadig kropp och ett muskulöst utseende. De har ett brett, fyrkantigt huvud, fylliga kinder och en kort hals. Benen är korta till medellånga och tassarna är runda. Precis som på brittiskt korthår är öronen små och runda. Detta tillsammans med de stora, mörka, runda ögonen och den mjuka pälsen gör att katten verkligen liknar en nallebjörn. Honkatter väger mellan 4–6 kg medan hanar kan väga upp till 8 kg.

Färg

Precis som brittiskt korthår kan brittiskt långhår ha en mängd olika färger och mönster, utöver den ursprungliga grå (blå) färgen. De förekommer till exempel i svart, vitt, beige, chokladbrunt, röd- eller kanelbrunt, ljusbrunt, lila, tabby och sköldpaddsfärg. De kan också vara maskade. Totalt finns mer än 200 färgkombinationer! Ögonen kan vara blå, gröna, guldgula eller kopparfärgade, beroende på pälsens färg.

Pälsvård

Brittiskt långhår har en tät, dubbel päls. Pälsen är dock kortare än hos perserkatter och klassas därför som halvlång, så kallad semilånghår. Underullen är otroligt tjock så att pälsen sticker ut från kroppen, vilket ger katten ett riktigt fluffigt utseende.

För att hålla pälsen i gott skick behöver du borsta katten åtminstone en gång i veckan, oftare under perioder när katten fäller mer än vanligt. Borstningen förhindrar utvecklandet av tovor, vilka kan vara smärtsamma för katten. Regelbunden borstning där lös päls avlägsnas minskar också risken för hårbollar hos katten.

Särskilda kännetecken för rasen 

Den brittiska långhårskatten är en relativt storvuxen ras som utvecklas långsamt. Det kan ta upp till fyra år innan den nått sin fulla fysik.

Ärftliga sjukdomar

Brittiskt långhår är i allmänhet en frisk ras, men hypertrofisk kardiomyopati (HCM) förekommer i rasen. HCM är den vanligaste hjärtsjukdomen hos katt och innebär en förtjockning av hjärtmuskeln vilket på sikt kan leda till komplikationer som hjärtsvikt eller blodproppsbildning. Det finns inget botemedel mot HCM. En del uppfödare väljer att ultraljudsundersöka sina avelskatter regelbundet för att säkerställa att de inte har några förändringar på hjärtat. På så sätt kan man motverka att avkomman får sjukdomen.

Inslaget av perserkatter i stamtavlan innebär en liten risk för polycystisk njursjukdom (PKD). Denna sjukdom orsakar cystor (vätskefyllda hålrum) som utvecklas över tid. Detta leder till förstorade njurar, nedsatt njurfunktion och till sist till njursvikt. Sjukdomen kan diagnostiseras med hjälp av en ultraljudsundersökning och det finns ett genetiskt test som kan avgöra om djuret bär på den sjukliga genen.

Foder

Precis som för andra katter ska utfodringen baseras på ålder, storlek och aktivitetsnivå. Det är en fördel att utfodra katten med en varierad kost, där blötmat ingår som en viktig komponent. Rådgör alltid med din veterinär om du är osäker på vilket foder som passar bäst för din katt.

Övervikt och fetma är ett vanligt hälsoproblem hos katt. Kom ihåg att det är betydligt lättare att förhindra övervikt än att åtgärda det. Korrekt utfodring och uppmuntran till aktivitet, i synnerhet om katten lever som innekatt, är viktiga delar i förebyggandet av övervikt.

Fem fakta om brittiskt långhår

  1. Brittiskt långhår är en nyetablerad ras vilken är ett resultat av att långhåriga katter, däribland perser, korsats med rasen brittiskt korthår.
  2. Den här katten är en lugn och lättsam familjemedlem som inte hetsar upp sig i onödan.
  3. Rasen har en långsam utveckling och mognad och når inte sin fulla fysik förrän omkring 3-4 års ålder.
  4. Brittiskt långhår förekommer i mer än 200 färgkombinationer.
  5. Precis som för andra kattraser är övervikt och fetma ett vanligt hälsoproblem för brittiskt långhår – förebygg detta genom en kontrollerad utfodring och aktivering.

Error

Ett fel har uppstått. Denna sida kanske inte längre svarar förrän den laddas om.